Kreće proizvodnja: Postignut dogovor radnika i vlasnika Cimosa

29.05.2013. 14:12 / Izvor: eKapija.ba
Kreće proizvodnja: Postignut dogovor radnika i vlasnika Cimosa

Predstavnici Sindikata Tvornice "TMD Cimos Ai" Gradačac i vlasnika - Cimos grupe iz Kopra, postigli su danas dogovor nakon čega je krenula proizvodnja u gradačačkoj tvornici.

Predstavnici Sindikata Tvornice TMD Cimos Ai Gradačac i vlasnika Cimos grupe iz Kopra, postigli su danas dogovor nakon čega je krenula proizvodnja u gradačačkoj tvornici.

"Dogovorili smo se da se traže potencijalni kupci tvornica sa zadržavanjem radnika, opreme i programa u Srebrenici i Sarajevu. Također dogovoreno je da do 31. augusta Fadil Novalić ostane na mjestu direktora, a da nakon toga to mjesto preuzme neko iz uprave Cimosa iz Slovenije", kazao je predstavnik radnika gradačačkog Cimosa Ševalija Đonlić.

Predstavnici Uprave Cimosa su istakli zadovoljstvo postignutim dogovorom koji omogućava hitno pokretanje proizvodnje u pogonu u Gradačcu kao i traženje uzajamnih dugoročnih rješenja za pogone u Sarajevu i Srebrenici.

"Podvlačimo da proizvodne lokacije u svim državama u kojima Cimos ima društva ostaju i za Grupaciju Cimos su i dalje od strateškog značaja i zato će poslovodstvo Cimosa težiti ka njihovom daljem razvoju, pridobijanju novih projekata i dugoročnom opstanku", naglasili su predstavnici Cimosa.

U sindikatu su izrazili zadovoljstvo da je vlasnik shvatio ozbiljnost situacije i koliko je bitno očuvanje radnih mjesta i fabrika u BiH, te da je postignut dogovor o načinu prestrukturiranja fabrika u Srebrenici i Sarajevu.

"Sa posebnim zadovoljstvom ističemo da smo postigli dogovor da direktor Fadil Novalić bude uključen u proces prestrukturiranja. Naročito smo sretni što je poslije ovog sporazuma istog momenta pokrenuta proizvodnja, izjavili su predstavnici Sindikata", saopćeno je iz Cimosa.

Obustava rada u tvornici motornih dijelova TMD  Cimos Ai Gradačac počela je u ponedjeljak nakon što je vlasnik Cimosa iz Kopra smijenio direktora Novalića i najavio zatvaranje svojih tvornica u Srebrenici i Sarajevu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti