Ništa od izgradnje elektrana: Vlada raskinula ugovor sa kompanijom RWE

31.05.2013. 15:09 / Izvor: SRNA
Ništa od izgradnje elektrana: Vlada raskinula ugovor sa kompanijom RWE

S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima donesena je odluka o raskidu, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor sa njemačkom kompanijom RWE o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske saopšteno je da je ovim ugovorom bila predviđena izgradnja četiri hidroelektrane - Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska na rijeci Drini, kao zajednički projekat strateških partnera.

"Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjavanje svih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23. aprila, odnosno u roku predviđenim Ugovorom o strateškom partnerstvu, nisu postigli saglasnost o navedenim pitanjima donesena je odluka o raskidu", pojašnjavaju iz resornog ministarstva.  Ugovorom je predviđeno da, u slučaju da bilo koja od ugovornih strana raskine Ugovor, nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahtijeva dalje radnje, niti izgubljenu dobit i/ili naknadu štete po bilo kom osnovu. Vlada Srpske je 15. maja donijela odluku o raskidu Ugovora, zaključenog 16. septembra prošle godine, koji podrazumijeva izgradnju četiri hidroelektrane, ukupne vrednosti 460 miliona eura.

Riječ je o ugovoru između Vlade, Elektroprivrede Republike Srpske - Matično preduzeće Hidroelektrane na Drini Višegrad i njemačke kompanije RVE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti