Uvoz mesa deset puta veći od izvoza

20.08.2013. 08:06 / Izvor: Glas Srpske
Uvoz mesa deset puta veći od izvoza

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno oko 80 miliona maraka, a u istom periodu iz BiH je izvezeno mesa za svega osam miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno oko 80 miliona maraka, a u istom periodu iz BiH je izvezeno mesa za svega osam miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kada je u pitanju količina, u BiH su za sedam mjeseci uvezene 22.093 tone, dok su u istom periodu iz BiH izvezene 2.582 tone mesa i jestivih klaoničkih proizvoda.

"Najviše su se uvozile govedina, junetina i piletina i to iz Hrvatske, Austrije, Holandije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Makedonije",  kazali su u UIO BiH.

Kada je u pitanju izvoz iz BiH, uglavnom je riječ o mesu peradi, a najviše se izvozilo u zemlje regiona.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da se trend povećanja uvoza mesa nastavlja, te da to uništava domaću proizvodnju.

"Zbog prevelikog uvoza, smanjuje se i stočni fond",  kazao je Maljčić i dodao da niko u BiH ne čini ništa da zaštiti domaću proizvodnju.

Da bi se zaustavio ogroman uvoz mesa, naglasio je on, trebalo bi pooštriti kontrole na graničnim prelazima, kao i unutrašnju kontrolu mesa.

"Potrebno je obaviti i kontrolu mesa na proteine, odnosno utvrditi koliko meso ima animalnih proteina, da bi bilo uvoženo samo ono koje je standardizovano za zemlje EU", istakao je Maljčić i dodao da se u BiH uvozi četvrta i peta kategorija mesa pod drugom i da tome treba što prije stati u kraj.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac naglasio je da je vrijednost uvezenog mesa u BiH znatno veća, jer se često prilikom uvoza smanjuju količine i cijene mesa koje završava u BiH.

"Zbog toga treba kontrolisati kvalitet mesa i pojačati kontrole prilikom uvoza iz drugih zemalja u BiH",  kazao je Usorac i dodao da se u BiH dešava da se meso uvozi po cijeni od marku ili dvije, te dodao da je to nemoguće propustiti na granicama.

Usorac je naglasio da ilegalan uvoz mesa ugrožava domaću proizvodnju sa svih aspekata, ali i zdravlje ljudi.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH sprovodi akciju "Meso", u kojoj su službenici UIO otkrili nekoliko desetina firmi sa područja BiH koje su nezakonito uvozile i prodavale meso u BiH.

Meso se najčešće uvozilo radi unutrašnje obrade i ponovnog izvoza van BiH, ali je i prodavano na teritoriji BiH, prilikom čijeg prometa su utajene dažbine.

UIO BiH, znajući za postojanje velikog broja privrednika koji u BiH imaju radnje - mesnice i obavljaju maloprodaju mesa, a da mnogi od njih nisu u sistemu PDV-a, zatražila je i podatke o poljoprivrednim podsticajima od entitetskih resornih ministarstava, kao i sa kantonalnog nivoa.

Suša

Maljčić je naglasio da će poljoprivrednici ove godine imati velike gubitke i zbog suše.

"Visoke temperature uništile su usjeve u najskupljoj sjetvenoj godini. Osim toga, niske su cijene pšenice, a biće i kukuruza, što će dotući ratare",  kazao je Maljčić.

Šverc

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da se, zbog šverca stoke iz Srbije preko Drine, šteta u budžetima BiH i RS mjeri u milionima maraka.

"Prekodrinskog šverca stoke, kao i nekih ratarskih kultura, ima i biće ga sigurno i ubuduće, samo je pitanje u kojem obimu. I dalje je prisutna pojava da se stoka prebacuje noću preko Drine, u čamcima, a isto jutro završava i biva prva prodata na pijacama u Semberiji i Podrinju", rekao je Mirjanić novosadskom "Dnevniku" i napomenuo da je to pitanje u nadležnosti Državne granične službe BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti