Članice Mreže žena u biznisu predstavile svoj rad na Gradačačkom sajmu

03.09.2013. 09:46 / Izvor: eKapija.ba
Članice Mreže žena u biznisu predstavile svoj rad na Gradačačkom sajmu
OTVORI GALERIJU

U Gradačcu se održavao Međunarodni sajam poljoprivredne i prehrambene industrije na kojem je po treći put učestovala i Mikrokreditna organizacija MI-Bospo, koja je obezbjedila učešće na sajmu za 20- ak članica Mreže žena u biznisu.

U Gradačcu se od 28. do 31.08. 2013. godine održavao Međunarodni sajam poljoprivredne i prehrambene industrije - Gradačački Sajam šljive, na kojem je po treći put učestovala i Mikrokreditna organizacija MI-Bospo, koja je obezbjedila učešće na ovoj manifestaciji za 20- ak članica Mreže žena u biznisu.

„Projekat Mreža žena u biznisu je pokrenut 2010. godine, a već treću godinu smo prisutni na sajmu, gdje naše članice imaju priliku da prezentiraju svoje proizvode, razmjene iskustva međusobno, prodaju i da nauče na koji način da se ponašaju kada su u pitanju kupci, te da osmotre kakvo je to tržište, te šta kupci zahtjevaju“, kazala je za eKapija.ba Sanela Ajkulić iz MKO MI- Bospo.

Inače, projekat Mreža žena u biznisu je finansiran od USAID-a, a osnovan od MI- Bospo s ciljem poboljšanja ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, osnaživanja tržišne pozicije biznisa koje vode žene, uvećavanja njihovih poslovnih rezultata, osiguravanja boljeg ekonomskog položaja žena poduzetnica i njihovih porodica u društvu općenito.

„Projekat Mreža žena u biznisu je finansiran od USAID-a sa iznosom od 1.500 000 dolara, pričemu i MI Bospo ima učešće od 15 posto. Cilj nam je edukacija žena da bi pospješili i razvili svoje poslove, pri tome kroz projekat smo pružili četiri vrste usluga: edukacija, PR, promocija, tržišne veze, što je posebno interesantno za članice jer one uglavnom znaju proizvoditi, ali ne kako doći do tržišta, kako proširiti ciljanu klijentelu. Također mi putem raznih konferencija, tribina, okruglih stolova razgovaramo o problemima sa kojima se susreće žensko poduzetništvo“, priča Ajkulić.

Tri godine nakon osnivanja projekat Mreža žena u biznisu čini 1790 članica, skoncentrisnaih u 25 klubova širom BiH, mada uglavnom u sjevero- istočnom djelu Bosne i Hercegovine.

Članice Mreže su prvenstveno MI-BOSPO klijentice: žene poduzetnice koje vode farme, vode vlastite male aktivnosti koje stvaraju prihod, vlastite mikro poslove, sudjeluju aktivno u obiteljskim poslovima.

Aktivnosti Mreže žena u biznisu usmjerene su ka organizovanju aktivnosti iz područja koja su identifikovana kao barijere u rastu i razvoju poslova, kako bi se iste otklonile.

Također MI- BOSPO je u okviru Gradačačkog sajma dobila i priznanje, koje se daje firmama i pojedincima za doprinos i afirmaciju ove privredne manifestacije. Naime to je jedina mikrokreditna organizacija koja je dobila ovo prestižno priznanje, a uručeno je direktorici Nejiri Nalić na svečanom prijemu, održanom u Banji Ilidža u Gradačcu.

A.Š.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti