Rasterećenje firmama: Za lohn poslove ukinuta bankarska garancija pri uvozu

21.10.2013. 08:02 / Izvor: Nezavisne novine
Rasterećenje firmama: Za lohn poslove ukinuta bankarska garancija pri uvozu

​Domaće firme koje rade poslove dorade su, nakon više godina insistiranja na ukidanju obaveze posjedovanja bankarske garancija pri uvozu, dobile prve pozitivne najave mogućeg rasterećenja.

Domaće firme koje rade poslove dorade su, nakon više godina insistiranja na ukidanju obaveze posjedovanja bankarske garancija pri uvozu, dobile prve pozitivne najave mogućeg rasterećenja.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su saopštili da rade na realizaciji posebne odluke, čijom će implementacijom domaće firme koje rade lohn poslove, odnosno poslove dorade, osloboditi potrebe osiguravanja uvoza kroz bankarsku garanciju.

"Ovo je jedan od načina da korisnici uštede oko milion KM godišnje, a da ne dođe do osipanja budžeta", navedeno je u informaciji Ministarstva i dodato da su korist od tog novca dosad imale samo banke, a privredni subjekati štetu.

Privrednici su s radošću dočekali ovakvu najavu i istakli kako se nadaju da će nakon niza godina vapaja za ukidanjem bankarskih garancija pri uvozu zaista do toga i doći.

Elizabeta Josipović, direktorica prijedorske fabrike "Skontoprom", preduzeća koje već godinama ostvaruje sve značajnije izvozne plasmane i radi poslove dorade u sektoru drvne industrije, je istakla da privrednicima koji rade u oštroj konkurenciji obaveza osiguranja, u vidu bankarskih garancija, predstavlja veliki i nepotreban namet.

"Iako smo svoje poslove već prethodno osigurali kod osiguravajućih kuća, svake godine 'Skontoprom' za bankarske garancije mora obezbijediti više od 200.000 KM", konstatovala je ona.

Ona je precizirala da su preduzeća dužna da dostave garanciju za uvezenu robu, a ukoliko ne uspiju realizovati izvoz sa njihove garancije se skida određni iznos.

"Mi smo, u nadi da će nas rasteretiti ovog opterećenja, nudili osiguranje svog magacina koje je vrijedno milion KM, tako da se od onoga što ja ne izvezem ima šta naplatiti, ali naši takvi prijedlozi do sada nisu nailazili na pozitivno mišljenje", rekla je ona.

Josipovićeva je konstatovala da je u izuzetno teškim uslovima privređivanja ova obaveza zaista izlišan izadatak.

"U trenutnim okolnostima je suvišno i govoriti o tome da je daleko bolje da taj novac iskoristimo za lakši dolazak do kredita", kaže ona.

Iz UIO su nam pojasnili da je obaveza polaganja bankarskih garancija propisana Zakonom o carinskoj politici BiH radi obezbjeđenja carinskog duga koji se otvara od momenta kad roba koja se privremeno uvozi radi unutrašnje obrade uđe u BiH.

"Ukoliko roba do zadatog roka ne bude izvezena, podrazumijeva se da je puštena u promet i onda se povlače bankarske garancije radi naplate dadžbina", rekao je Ratko Kovačević, šef Službe za informisanje UIO.

Iz UIO su dodali kako su bankarske garancije u ovom segmentu jako važan i najsigurniji instrument obezbjeđenja naplate indirektnih poreza u carinskim postupcima.

"Bankarskim garancijima se na najbrži i najefikasniji način naplate indirektni porezi kao i javni prihodi bez većeg dodatnog administriranja i vođenja posebnih postupaka radi naplate koji mogu trajati duže vrijeme", rekao je Kovačević.

UIO prihvata bankarsku garanciju ili gotovinski depozit, što je u skladu i sa propisima o indirektnom oporezivanju, prema kojima UIO ima ovlaštenja da odluči koji instrument obezbjeđenj će prihvatiti kako bi bila sigurna da će eventualni indirektni porezi moći sigurno u zakonskom roku u potpunosti biti naplaćeni iz prihvaćenog instrumenta, naveli su u ovoj instituciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti