Centar 72: Prijavi problem lokalne zajednice

30.10.2013. 12:42 / Izvor: eKapija.ba
Centar 72: Prijavi problem lokalne zajednice

Općine Ilidža i Posušje u dogovoru sa Fondacijom CPI započele su realizaciju projekta koji ima za cilj poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Općina Ilidža u dogovoru sa Fondacijom CPI započele su realizaciju projekta koji ima za cilj poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Centar 72 je jedinstveni informacioni sistem u Bosni i Hercegovini, koji će u roku od samo 72 sata riješiti građane komunalnih problema. Ovaj sistem će se koristiti za bolje upravljanje općine i jačanje partnerstva između lokalnih vlasti i građana. Cijeli sistem je osmišljen da bi bio na usluzi građanima i kao takav stoji na raspolaganju 24 sata dnevno.

Problem se može prijaviti 24 sata 365 dana godišnje. U roku od 72 sata građani će dobiti odgovor o statusu rješavanja problema. Također, projekat će pomoći u podizanju efikasnosti same općine u komunikaciji s građanima. Tamo gdje je za reakciju na određenu primjedbu, trebalo 4 ili 5 nivoa birokratije, sada će biti potrebna 1 ili 2 osobe, što će znatno doprinijeti brzini rješavanja problema. Web stranica i Android aplikacija ima jednostavan formular gdje korisnik odabere kategoriju problema (čišćenje ulica, građevinska inspekcija...), kratko opiše problem, opcionalno up-loaduje slike problema, te locira problem na karti.

Što se tiče općine Ilidža, do sada su prijavljeni problemi koji se tiču obnove vrtića, parkiranja, kanti za smeće, te uređenju dječijih igrališta.

Problem, zahtjev ili primjedbu možete poslati putem jednostavnog formulara koji se nalai na www.centar72.ba/ilidza

Također, u svrhu razvoja lokalne samouprave, i u općini Posušje će se početi primjenjivati projekt Centar 72. U sklopu projekta angažirat će se stručna osoba u Službi za gospodarstvo razvitak i CZ Općine Posušje, koju će financirati CPI fondacija, a sudjelovat će u apliciranju i implementaciji budućih projekata čiji je cilj poboljšanje uvjeta življenja u ovoj zajednici.

Inače, projekt Centar 72 je pobjednik 2013 community boost izazova!

Radi se o projektu koji je startovao 2012. godine, kao informaciona platforma za sve koji su zainteresovani za upotrebu tehnologije u zagovaranju ogovornosti na Zapadnom Balkanu.

U okviru projekta, u Sarajevu je u oktobru 2012. godine organizovan skup koji je okupio više od 100 aktivista, stručnjaka za tehnologije i predstavnika civilnog društva. TechCamp Sarajevo je zajednička inicijativa partnera okupljenih oko community boost-a, Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, i veliki uspjeh po svim kriterijumima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti