Terra Sana podigla plantažu matičnjaka na površini od 1,9 hektara

06.11.2013. 12:59 / Izvor: eKapija.ba
Terra Sana podigla plantažu matičnjaka na površini od 1,9 hektara

Terra Sana d.o.o. iz Sanskog Mosta nastavlja sa projektima podrške plantažnom uzgojem ljekovitog bilja i podizanja nivoa znanja kod poljoprivrednih proizvođača o mogućnostima koje proizvodnja ljekovitog bilja pruža.

Terra Sana d.o.o.  iz Sanskog Mosta nastavlja sa projektima podrške plantažnom uzgojem ljekovitog bilja i podizanja nivoa znanja kod poljoprivrednih proizvođača o mogućnostima koje proizvodnja ljekovitog bilja pruža.

U proljeće 2013. godine na području općine Sanski Most zasađeno je 1,5 ha pod mentom i 0,5 ha pod matičnjakom kod privatnih proizvođača. Krajem oktobra mjeseca Terra Sana je podigla vlasititu plantažu matičnjaka na površini od 1,9 hektara.  

U tri dana je posađeno 75.000 sadnica ove vrste ljekovitog bilja. Plantaža će predstavljati primarni izvor sirovine za proizvodnju eteričnog ulja koju vrši Terra Sana d.o.o.

Povećanom proizvodnjom sirovine u Terra Sani d.o.o. žele povećati nivo proizvodnje eteričnih ulja i hidrolata u 2014. godini, te motivirati zainteresovane kooperante da se uključe u proizvodnju ljekovitog bilja, za koje su osigurali otkup po tržišnim cijenama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti