Cimos Srebrenica ostaje dio Cimosovih proizvodnih lokacija u BiH

20.11.2013. 15:41 / Izvor: Fena
Cimos Srebrenica ostaje dio Cimosovih proizvodnih lokacija u BiH

S obzirom na činjenicu da ni drugi, međunarodni tender za prodaju nije bio uspješan, ključna odluka Komisije je bila da se fabrika zadrži unutar grupacije Cimos u BiH.

U Gradačcu danas se sastala Komisija za prodaju fabrike Cimos Srebrenica. S obzirom na činjenicu da ni drugi, međunarodni tender za prodaju nije bio uspješan, ključna odluka Komisije je bila da se fabrika zadrži unutar grupacije Cimos u BiH, ali pod uslovom neophodne optimizacije poslovanja, u kojoj će učestvovati i država BiH. 

Očekujemo da će konačni dogovor s državom biti zaključen u što kraćem vremenu i to, prema predviđanjima, još do kraja ove godine, ističu iz Cimosa. 

Na drugi, ovaj put međunarodni javni tender za prodaju fabrike Cimos Srebrenica, koji je objavljen 27. septembra 2013. godine u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, kao i u časopisu Financial Times, do dana zaključenja, 30. oktobra, nije prispjela nijedna ponuda. Cimos je komisiju za prodaju u sastavu Aljoša Kovač, Elvis Ipša (oba predstavnika Cimosa d.d.), Azem Huremović (Cimos Srebrenica), i predstavnik Predsjedništva BiH, dr. Edin Ramić, upoznao sa odlukom da pogon u Srebrenici ostaje dio grupacije Cimos, ali će zbog dosadašnje nerentabilnosti poslovanja za očuvanje proizvodnje biti potrebna optimizacija poslovanja. 

Komisija će u istom sastavu nastaviti svoj rad u cilju traženja rješenja za optimalnije djelovanje preduzeća u Srebrenici. Od  grupacije Cimos optimizacija će značiti prilagođavanje broja i strukture zaposlenih, uzimajući u obzir konsolidaciju svih pet društava Cimosa u BiH. 

Cilj optimizacije je sniženje troškova i to s povećanjem udjela proizvodnog osoblja i smanjenjem zaposlenika u režiji. Od  države očekuje se srednjoročna podrška u obliku nepovratnih sredstava za investicije u opremu i poboljšanje proizvodnih procesa za obuku zaposlenika, kao i za obrtni kapital namijenjen provođenju postojećih i novih projekata. 

Goran Dimc, direktor regije BiH unutar grupacije Cimos, pri tome je istakao da neuspješan tender za prodaju fabrike, kratkoročno gledano za saradnike u Srebrenici ne znači nikakve promjene. 
 

"Srednjoročno, međutim, donosi neke promjene povezane s nužnom optimizacijom, zato da bi se pogon mogao sačuvati i ubuduće. Sa tom kompromisnom odlukom, grupacija Cimos kao dugogodišnji i uspješni investitor u BiH, uz očekivanu podršku države BiH, ispoljava svoju odgovornost prema lokalnoj zajednici. Vjerujemo da će i država BiH svojom podrškom iskazati uzajamni interes za očuvanje fabrike u Srebrenici", kazao je Dimc.

Cimos Srebrenica bi tako trebalo da ostane jedna od pet fabrika grupacije Cimos u BiH, koja sprovodi cjelovit program poslovnog restrukturiranja. Cilj programa, koji se odvija na svim Cimosovim lokacijama, a ne samo u BiH, jeste obezbjediti dugoročno održivo poslovanje i očuvanje položaja Cimosa kao vodećeg dobavljača evropske automobilske industrije. 

Nakon uspješnog poslovnog prestrukturiranja, BiH će ostati i dalje od strateškog značaja za Cimos, gdje će on i dalje biti prisutan s ključnim proizvodnim programom turbo komponenti za svog najvećeg kupca i s novim projektima u visini od gotovo 250 miliona eura, te sa specifičnim tehnološkim znanjem i opremom,saopćeno je iz Cimosa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti