Pogledajte listu priznatih prirodnih voda u BiH

08.01.2014. 15:31 / Izvor: eKapija.ba
Pogledajte listu priznatih prirodnih voda u BiH

U "Službenom glasniku BiH", broj 1/14 od 8. siječnja 2014. godine objavljene su liste priznatih prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i popis stonih voda u Bosni i Hercegovini.

U "Službenom glasniku BiH“, broj 1/14 od 8. siječnja 2014. godine objavljene su liste priznatih prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i popis stonih voda u Bosni i Hercegovini.

Postupak priznavanja vodila je Komisija za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini, koja je imenovana od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija je zaprimila ukupno 62 zahtjeva za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda. Nakon provedene procedure, na prijedlog Komisije, Agencija za sigurnost hrane BiH je donijela 40 rješenja o priznavanju voda, od čega je 21 rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih voda, 15 rješenja o priznavanju prirodnih izvorskih voda i 4 rješenja o priznavanju stonih voda.

Prema zahtjevima iz Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, uvjeti za priznavanje su zdravstvena ispravnost, odgovarajuća organoleptička svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških fizičkih, fizičko-kemijskih i kemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Rješenje o priznavanju izdaje se na period od pet godina od datuma priznavanja. Svakom odobrenom pogonu za proizvodnju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda dodjeljuje se jedinstveni broj Registra odobrenih objekata, koji također potvrđuje da je i izvorvode registriran na isti način u skladu sa odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Agencija vodi Registar priznatih voda u Bosni i Hercegovini i sačinjava Listu priznatih voda, koja je dostupna i na web stranici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Lista priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH

Popis stonih voda u BiH

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti