Povećano interesovanje za uzgoj krastavca kornišona i maline

16.01.2014. 16:43 / Izvor: eKapija.ba
Povećano interesovanje za uzgoj krastavca kornišona i maline

Specijalizirana poljoprivredna zadruga "AgroDar" iz Cazina u saradnji sa Općinom Bosanska Krupa organizovala je danas prezentaciju Programa proizvodnje krastavca kornišona i maline u 2014. godini.

Specijalizirana poljoprivredna zadruga "AgroDar" iz Cazina u saradnji sa Općinom Bosanska Krupa organizovala je danas prezentaciju Programa proizvodnje krastavca kornišona i maline u 2014. godini. Bila je to prilika da se svi proizvođači s područja Bosanske Krupe i oni koji to žele postati upoznaju s načinom saradnje kada je u pitanju proizvodnja i otkup ovih sve popularnijih poljoprivrednih proizvoda.

Područje općine Bosanska Krupa, s obzirom na prirodne uslove zemljišta i klime, pruža dobre uslove za uspješnu proizvodnju krastavca kornišona i maline. Istina, ovo su poljoprivredne kulture „vrijednih ruku“ čiji uzgoj uz primjenu odgovarajućih agrotehničkih mjera i novih uzgojnih tehnologija može obezbijediti profit manjim porodičnim gazdinstvima kakva uglavnom preovladavaju na području Bosanske Krupe.

Jedan od uspješnih primjera nalazimo i u mjestu Tromeđa. Almira Mehić posjeduje dva dunuma za proizvodnju krastavaca, ali i otkupnu stanicu sa dvadeset kooperatanata čija je zajednička proizvodnja u protekloj godini dosegla 104 tone.

Među oko stotinu prisutnih na prezentaciji mnogo je bilo i potencijalnih proizvođača krastavaca ili maline. Za njih su savjeti Aldina Kuduzovića, direktora „AgroDar-a“, vjerovatno bili najkorisniji. Upoznao ih je sa svim mogućnostima, uslovima, ali i prijetnjama koje sa sobom nosi poljoprivredna proizvodnja. Sva dosadašnja iskustva, kako kaže Kuduzović, govore o uspješnosti i dobroj zaradi od koje mnoge porodice žive.

Inače, proizvodnju i otkup krastavca kornišona na području općine Bosanska Krupa organizuju  Zemljoradnička zadruga "Agromerkantilija" Velika Kladuša i Specijalizirana poljoprivredna zadruga "AgroDar" Cazin, dok proizvodnju i otkup maline organiziraju preduzeća d.o.o. "UnaFruit" Bosanska  Krupa, d.o.o. "Vrganj promet" Bužim,  te  zadruge "Agromerkantilija" Velika Kladuša i "AgroDar" Cazin.

Prema podacima Službe za poljoprivredu, razvoj, poduzetništvo i obrt općine Bosanska Krupa, u 2013. godini krastavcem je bilo zasijano 3 ha površine kod ukupno 30 kooperanata od kojih je ukupno otkupljeno 130 tona krastavca kornišona. Malinom je bilo zasađeno 4,5 ha površine, tako da je ukupna površina pod malinom kada se uključe zasadi iz prethodnih godina 30 ha.

Podaci Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK govore da je u Bosanskoj Krupi u 2013. godini otkupljeno ukupno 273 tona ploda maline od 50 proizvođača.

Prethodnih godina ove proizvodnje su podržavali Vlada USK preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Općina Bosanska Krupa. Osim novčanih podrški Općina Bosanska Krupa, u saradnji sa Poljoprivrednim zavodom  USK  i USAID/Sida FARMA Projektom, duži vremenski period organizuje stručne seminare iz oblasti jagodičastog voća, te u saradnji sa  zadrugama  i preduzećima  koja se bave proizvodnjom i otkupom ovih kultura, organizuje predstavljanje istih sa ciljem animiranja poljoprivrednih proizvođača i informisanja te uspostavljanja kooperantske saradnje.

Sudeći prema zainteresiranosti, odnosno broju prisutnih na prezentaciji, interesovanje za uzgoj krastavca kornišona i maline se povećava, tako da se u 2014. godini očekuje značajnije povećanje površina pod ovim kulturama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti