Utvrđen Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu

23.01.2014. 10:14 / Izvor: eKapija.ba
Utvrđen Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu

​Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu, koji će ubrzati procedure i samim tim unaprijediti efektivnost vlasti u kontaktu s građanima te doprinijeti daljnjem razvoju elektronske uprave u institucijama BiH.

Vijeće  ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu, koji će ubrzati procedure i samim tim unaprijediti efektivnost vlasti u kontaktu s građanima te doprinijeti daljnjem razvoju elektronske uprave u institucijama BiH.

Značaj zakona prvenstveno se vezuje za stvaranje uslova za izjednačavanje elektronskog i dokumenta u pisanom obliku u odvijanju pravnog prometa između fizičkih i pravnih lica i organa javnih vlasti. Na ovaj način želi se omogućiti uspostavljanje  elektronskog pravnog i poslovnog prometa pred organima uprave Bosni i Hercegovini.

"Njegovim donošenjem  otvara se novi proces i upotpunjuje pravni okvir iz oblasti informacionog društva te otklanjaju smetnje za primjenu Zakona o elektronskom potpisu i Zakona o elektronskom pravnom i poslovnom prometu, kao i pratećih podzakonskih akata", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Korištenje elektronskog dokumenta, kao službeno validnog, skratit će  vrijeme potrebno za provođenje postupaka, a očekuje se pozitivan utjecaj na smanjenje troškova koji se trenutno proizvode prilikom slanja dokumenata u pisanoj formi.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti