U Sarajevu otvoren prvi IT HUB387

27.01.2014. 10:34 / Izvor: eKapija.ba
U Sarajevu otvoren prvi IT HUB387
OTVORI GALERIJU

U prostoru HUB-a kreiran je NEST 71, prostor gdje IT-ovci za vrlo povoljnu cijenu mogu imati svoje mjesto, ili bolje rečeno "gnijezdo".

Sarajevo je i zvanično dobilo svoj prvi informatičko-programerski HUB, pod nazivom HUB 387.

IT HUB387 otvoren je u subotu, 25. januara u zgradi Bosmal Centra na površini od preko 2.400 m2 kancelarijskog prostora.

Open NEST je bila zabava dobrodošlice na kojoj su se susreli i družili vršnjaci iz industrije i gdje su dobili odgovore na pitanja o konceptu HUB387 i NEST71.

U prostoru HUB-a kreiran je NEST 71 (eng = gnijezdo), prostor gdje IT-ovci za vrlo povoljnu cijenu mogu imati svoje mjesto, ili bolje rečeno "gnijezdo", a za njegovo moderno uređenje prostora zaslužan je arhitektonski studio MecoLada.

"NEST71" je prvi IT prostor za saradnju unutar HUB387 s ciljem pružanja profesionalnog radnog okruženja i zajednice koji ekskluzivno cilja manje IT kompanije (timove do 6 osoba) i freelancere sa visoko pristupačnim cijenama mjesečnih najamnina za radni prostor.

NEST71 je dizajniran da bude mjesto zajedništva i saradnje. "Naš glavni cilj je da pokrenemo lokalni poduzetnički ekosistem i olakšamo interakaciju između lokalnih profesionalaca. Time želimo ojačati domaću IT zajednicu organiziranjem redovnih događaja, okupljanja i druženja, seminara i hackathona", poručuju njegovi osnivači.

Inače, u svijetu je HUB sve popularniji koncept organizacije poslovanja koji podrazumijeva okupljanje većeg broja IT kompanija i stručnjaka na jednoj lokaciji. HUB387 doprinosi stvaranju novih radnih mjesta, smanjenju odliva domaćih IT stručnjaka, boljoj razmjeni znanja između kompanija i stručnjaka, kao i savremenom konceptu obrazovanja.

Sarajevskom HUB-u se do sada pridružilo nekoliko kompanija, Mistral Technologies, Authority Partners, Starting Point, NEST 71 i OliveBH.

Mjesečna zakupnina za poslovni prostor u HUB-u je subvencionirana za sljedećih 18 do 20 mjeseci, uz pomoć Market Makers. Cijena po m2 je 15KM + PDV za prvih 6 – 8 mjeseci i 17.5KM + PDV za sljedećih 10 - 12mjeseci. Nakon tog razdoblja primjenivat će se puna komercijalne cijena od 20KM + PDV, ali bi se mogla promijeniti zbog porasta cijena na tržištu komercijalnih cijena najma. Grijanje, klimatizacija i održavanje uključeni su u cijenu, i parkiranje je dostupno po zahtjevu.

Napomenimo i to da su značaj HUB 387 koncepta uvidjeli Projekat unaprijeđenja lokalnog razvoja (GOLD), kojeg zajednički finansiraju USAID, SIDA i MarketMakers, kojeg podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti