Inovativan pristup Vlade u rješavanju pitanja kupovine stanova za mlade

31.01.2014. 09:55 / Izvor: eKapija.ba
Inovativan pristup Vlade u rješavanju pitanja kupovine stanova za mlade

Vlada Kantona Sarajevo raspisat će dva javna poziva, prvog koji će biti usmjeren na investitore i drugog namijenjenog zainteresiranim mladim ljudima u Kantonu Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je dala podršku prijedlogu odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana. U pitanju je novi projekt Ministarstva stambene politike i Vlade KS kojim se u trenucima ekonomske krize i smanjenog obima prodaje stanova na tržištu pronalazi novi model koji omogućava mladim ljudima do 35 godina da pod povoljnijim uslovima osiguraju krov nad glavom.

 Realizirat će se u dva koraka, i to kroz raspisivanje dva javna poziva, prvog koji će biti usmjeren na investitore i drugog namijenjenog zainteresiranim mladim ljudima u Kantonu Sarajevo. U pitanju je specifičan način prikupljanja sredstava kroz desetogodišnji zakup iz kojeg bi se dio sredstava izdvajao za otkup pomenutog stana te uz finansijsko učešće Vlade KS u iznosu od 10% od kupoprodajne vrijednosti stana, a maksimalno 10.000,00 KM, navode iz Vlade. 

Ovim bi se mladim ljudima omogućilo da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu. Za ovaj projekt iskazano je interesovanje i drugih resornih ministara, kako bi se omogućila kupovina ovih stanova mladim uposlenicima u oblastima zdravstva, kulture, sporta i drugim. Ovim je najavljeno da bi ovaj projekt mogao imati interresorni karakter u čijoj realizaciji bi, kroz dodatnu finansijsku podršku, učestvovala ostala zainteresirana ministarstva. I ova odluka proslijeđena je u skupštinsku proceduru,istaknuto je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti