Štednja u državnim institucijama ipak na čekanju

10.02.2014. 09:35 / Izvor: Nezavisne novine
Štednja u državnim institucijama ipak na čekanju

Nakon što je sa posljednje sjednice Savjeta ministara BiH treći put sa dnevnog reda skinuo pravilnike čijim usvajanjem bi bile napravljene milionske uštede na nivou BiH, formirana je interresorna radna grupa sačinjena od predstavnika svih ministarstava.

Nakon što je sa posljednje sjednice Savjeta ministara BiH treći put sa dnevnog reda skinuo pravilnike čijim usvajanjem bi bile napravljene milionske uštede na nivou BiH, formirana je interresorna radna grupa sačinjena od predstavnika svih ministarstava.

U Savjetu ministara BiH kažu da je radna grupa dobila zadatak da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora, do naredne sjednice usaglasi sve primjedbe na Prijedlog pravilnika o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih vozila u institucijama BiH, Prijedlog pravilnika o korišćenju službenih telefona i Prijedlog pravilnika o korišćenju sredstava za reprezentaciju.

"Očekujemo da do naredne sjednice pravilnici budu usaglašeni i usvojeni. Ministarstvo finansija i trezora BiH još prošle godine je uradilo svoj dio posla i izradilo pravilnike", kazali su u Ministarstvu finansija i trezora BiH, dodajući da su budžetom za 2014. godinu smanjeni troškovi za reprezentaciju, mobilne telefone i službena vozila.

Kako nezvanično saznajemo, najviše primjedbi na pravilnike i najveći otpor njihovom usvajanju došao je iz Ministarstva odbrane (MO) BiH, koje je najveći potrošač. Izvor "Nezavisnih" iz Savjeta ministara BiH ispričao je da je Ministarstvo odbrane u prvih šest mjeseci prošle godine samo na mobilne telefone potrošilo 68.000 KM, što je pet puta više nego što su prosječno trošila ostala ministarstva. To ministarstvo je tokom 2012. na troškove telefona i poštanske usluge potrošilo više od 800.000 KM, od čega samo na mobilne telefone 173.000 KM. Limit za potrošnju mobilnih telefona u ovom ministarstvu kreće se od 20 KM koliko imaju vozači, do 400 KM koliko imaju ministar i njegov zamjenik.

"Ministarstvo odbrane BiH želi veće iznose za reprezentaciju, a upravo te troškove su im kritikovali revizori jer su plaćali put na hadž, Hilandar, Vatikan i svi slave svoje vjerske praznike, tri puta slave godišnjice, organizuju prijeme i slično", ispričao je naš izvor.

Podsjećamo, primjenom Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH broj vozila u tim institucijama biće smanjen za 160, a na godišnjem nivou biće stvorene uštede od 1,4 miliona KM. Takođe, ovim pravilnikom precizira se i nabavka novih vozila, pa tako u procedure nabavke moći će se ići tek nakon što vozilo pređe određen broj kilometara ili godina starosti.

Kada je u pitanju pravilnik o korištenju službenih telefona, njegovim usvajanjem uštede na godišnjem nivou bile bi oko 900.000 KM, od čega bi se samo na mobilnim uštedjelo više od 600.000 KM.

Usvajanjem pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju bile bi napravljene uštede od najmanje 1,7 miliona KM, a pravo na reprezentaciju imali bi isključivo rukovodioci, a ne, kao što je sada slučaj, i šefovi odjeljenja i drugi niskopozicionirani rukovodioci.

Revizori traže izuzeće

Zanimljivo je da na izradi ovih pravilnika insistiraju državni revizori, a upravo su oni jedna od institucija koja je tražila izuzeće iz ovih pravilnika, pravdajući to svojom nezavisnošću. Od predloženih pravilnika izuzeta je i Parlamentarna skupština BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti