Đokić: Kreće praksa stručnog usavršavanja koje će obavljati studenti

11.02.2014. 08:05 / Izvor: SRNA
Đokić: Kreće praksa stručnog usavršavanja koje će obavljati studenti

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je strategijom zapošljavanja za ovu godinu predviđeno niz novih aktivnih politika s ciljem smanjenja broja nezaposlenih, prvenstveno mladih.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je strategijom zapošljavanja za ovu godinu predviđeno niz novih aktivnih politika s ciljem smanjenja broja nezaposlenih, prvenstveno mladih.

"U završnoj smo fazi i pred Vladom Republike Srpske uskoro će se naći akcioni plan za 2014. godinu kojim ćemo nastaviti sa aktivnim mjerama zapošljavanja koje smo provodili u prethodnoj godini i sa nekim novim mjerama koje će omogućiti nova zapošljavanja", rekao je Đokić.

Na zatvaranju konferencije "Moj prvi posao" na Jahorini, koju je organizovao Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci, on je istakao da se preporuke i zaključci konferencije o problemu zapošljavanja mladih u potpunosti uklapaju u aktivnosti koje provodi Vlada Republike Srpske na realizaciji Strategije zapošljavanja 2011-2015 godine.

Đokić je istakao da je u prošloj godini došlo do smanjenja ukupnog broja nezaposlenih za 2,7 odsto, što je ocijenio kao solidan rezultat, posebno imajući u vidu da je u zemljama u okruženju došlo do povećanja broja nezaposlenih lica.

"U kategoriji onih koji su dobijali posao najviše je mladih ljudi, više od 40 odsto, što opravdava naše strateške ciljeve da strategijom zapošljavanja i aktivnim politikama doprinosimo smanjenju zapošljavanja", naveo je ministar.

On je naglasio da značajna aktivnost treba biti posvećena formiranju aktivne veze između obrazovnih institucija i tržišta rada, gdje Vlada Srpske, kao posrednik kreira politiku obrazovanja, ali je potrebno učiniti dosta napora kako bi se prepoznale oblasti i stručni profili koji će u budućnosti biti potrebni društvu.

Đokić je najavio da će se u ovoj godini odlučnije krenuti u praksu stručnog usavršavanja koje će obavljati studenti. "Sada nam treba kvalitetnija veza između obrazovnih institucija i privrede i drugih sektora kako bi omogućili mladim ljudima dodir sa svijetom rada prije nego što steknu diplomu", naglasio je Đokić.

On je poručio da je potrebno brinuti i o stabilnosti društva, jer će samo time biti osigurane investicije. "Investitori neće da ulažu tamo gdje su nesigurni, gdje njihove investicije mogu biti ugrožene nekim nasiljem, kako je prethodnih dana bilo u pojednim gradovima Federacije BiH", zaključio je ministar rada.

On je istakao da "naši ljudi razmišljaju drugačije i da su i putem ove konferencije poručili da žele budućnost koja će biti stabilna i sigurna".

Snježana Borovčanin, izvršni direktor u sektoru posredovanja i aktivnih mjera Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koji je bio jedan od organizatora konferencije, rekla je da se ključni zadaci Zavoda odnose na zapošljavanje mladih, što je definisano Strategijom zapošljavanja 2011-2014. godinr koja ističe ciljne grupe, a to su mladi do 30 godina.

Prema njenim riječima, na evidenciji Zavoda nalazi se 46 000, odnosno 30,5 odsto mladih do 30 godina.

Ona je napomenula da je osposobljeno šest cenatara za informisanje, savjetovanje i obuku koji su namjenjeni mladima kojima je potrebna pomoć na tržištu rada, te da se više od 8 000 mladih u prošloj godini obratilo ovim centrima za savjete i informacije o stanju na tržištu rada.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Mladen Amović izrazio je zadovoljstvo što su zaključci ove konferencije prepoznati kao realni i osnovani. On je naveo da će zaključci biti proslijeđeni relevantnim institucijama za zapošljavanje.

Studentski parlament uručio je i zahvalnice Ministarstvu rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske, Zavodu za zapošljavanje, Uniji studenata, te gradu Istočno Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti