Zabrinutost zbog zastoja na izgradnji mostova kod Svilaja i Gradiške

22.02.2014. 13:10 / Izvor: eKapija.ba
Zabrinutost zbog zastoja na izgradnji mostova kod Svilaja i Gradiške

Hadžić je izrazio zabrinutost zbog zastoja na dva projekta koja su ključna za ekonomsku isplativost Koridora, tj. mostove kod Svilaja i Gradiške. Naglasio je da je BiH u potpunosti spremna za početak radova, ali da čeka na Republiku Hrvatsku, EIB i EBRD.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je jučer u Sarajevu s direktorom Ureda EBRD-a u BiH Liborom Krkoskom o infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini koje finansira EBRD.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova na dionicama autoceste na Koridoru 5C i međusobnom saradnjom na ovom projektu.

Ministar Hadžić  je izrazio zabrinutost zbog zastoja na dva projekta koja su  ključna za ekonomsku isplativost Koridora, tj. mostove kod Svilaja i Gradiške. Naglasio je da je BiH u potpunosti spremna za početak radova, ali da čeka na Republiku Hrvatsku, EIB i EBRD.

Direktor Krkoska je upoznao ministra Hadžića sa statusom procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača za most kod Svilaja. Istaknuo je da je zastoj tehničke i proceduralne prirode jer dvije nezavisne institucije uključene u njegovo finansiranje - EIB i EBRD - čekaju izvještaje nezavisnih vanjskih eksperata angažiranih od strane obje institucije da izvrše analizu tenderske procedure.

Ministar Hadžić je zatražio da EIB i EBRD što prije dostave usaglašeno mišljenje eksperata o najboljem ponuđaču, kako bi radovi mogli početi do ljeta u periodu niskog vodostaja rijeke Save, čime se ne bi izgubila još jedna godina.  Informirao je direktora Krkosku i o statusu  projekta mosta kod Gradiške,  gdje BiH čeka da Republika Hrvatska  izvrši optimalizaciju i racionalizaciju troškova izgradnje mosta, obavezu koju  je preuzela prije deset mjeseci, a trebala izvršiti u roku od 30 dana.

Ministar Hadžić i direktor Krkoska razgovarali su i o obnovi ceste Foča – Hum koja spaja BiH i Crnu Goru. EBRD je izrazio spremnost za finansiranje ovog projekta,  za čiju je studiju izvodljivosti EU već izdvojila sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti