Nova DI Vrbas: Proizvode dječije krevete za Ikeu

31.03.2014. 09:27 / Izvor: Glas Srpske
Nova DI Vrbas: Proizvode dječije krevete za Ikeu

"Nova Drvna industrija Vrbas" iz Banjaluke trebalo bi od septembra da počne proizvodnju dječijih kreveta za švedsku "Ikeu", a trenutno se radi na opremanju objekta i nabavci savremenih mašina.

"Nova Drvna industrija Vrbas" iz Banjaluke trebalo bi od septembra da počne proizvodnju dječijih kreveta za švedsku "Ikeu", a trenutno se radi na opremanju objekta i nabavci savremenih mašina u koje će biti uloženo dva miliona eura.

Direktor ovog preduzeća Dragiša Kalinić kaže da je sa švedskom kompanijom dogovorena proizvodnja 200.000 kreveta godišnje. On je istakao da će u krugu "Nove DI Vrbas" biti opremljen objekat površine 5.000 metara kvadratnih u koji će biti unesene nove tehnologije kako bi mogli da budu ispunjeni veoma zahtjevni uslovi kupca.

"Vjerovatno će biti kombinacija novih i polovnih mašina, ali to će svakako biti mašine nove generacije. Ako bude nekih povoljnih polovnih mašina, opredijelićemo se i za njih, ali sigurno je da će dio njih biti i nov", naglasio je Kalinić i dodao da je planirano i zapošljavanje novih radnika.

On je rekao da će biti rađena i sva moguća ispitivanja, jer su uslovi koje je postavila "Ikea" rigorozni.

"Proizvod će proći kroz svu moguću proceduru mehaničkih i ostalih ispitivanja, jer je to dječiji program pa žele da posebnu pažnju posvetimo mjerama bezbjednosti", rekao je Kalinić.

Istakao je da "Nova DI Vrbas" već radi više programa za "Ikeu", ali da je do sada to obavljano u pogonima preduzeća.

"Ovo je druga godina kako sarađujemo sa "Ikeom" i za tu kompaniju trenutno je namijenjeno oko deset odsto naše proizvodnje. Međutim, od septembra pokrećemo poseban pogon koji će raditi isključivo za 'Ikeu'",  kazao je Kalinić.

Naglasio je da je saradnja sa "Ikeom" dogovorena na pet godina i da bi na kraju pete godine vrijednost proizvodnje za tu kompaniju trebalo da iznosi oko 15 miliona eura.

"To bi trebalo da bude 50 odsto ukupne godišnje proizvodnje, što je značajno za naše preduzeće", kaže Kalinić.

Banjalučka fabrika svoje proizvode najviše izvozi u Evropsku uniju, a u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Rumuniji i Engleskoj završava više od 90 odsto izvoznog kontingenta.

Požar

Inspektori Centra javne bezbjednosti Banjaluka obavili su uviđaj poslije požara koji je izbio u srijedu naveče u skladištu preduzeća "Nova DI Vrbas" i izuzeli tragove koji su poslati na vještačenja kako bi bio utvrđen uzrok. Skladište je potpuno izgorjelo, a u njemu se nalazila veća količina namještaja namijenjenog za izvoz. Skladište nije bilo priključeno na struju pa je sigurno da je vatru izazvao ljudski faktor.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti