IKEA proizvodnju iz Azije seli u Tursku

07.10.2021. 07:47 / Izvor: REUTERS
IKEA proizvodnju iz Azije seli u Tursku

Cijena kontejnera iz Azije skočila na 12.000 dolara.

Švedski lanac trgovina namještaja IKEA planira usmjeriti veći dio proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabavke i snizio troškove prevoza, izjavio je finansijski direktor turskog ogranka.

IKEA planira u Turskoj proizvoditi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente i potom ih izvoziti. Trenutno ih dopremaju iz hiljadama kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

"Zbog problema s isporukama, s kojima smo se suočili tokom pandemije, nastojimo više proizvoditi u Turskoj", izjavio je Reutersu glavni financijski direktor Kerim Nisel, ne želeći kazati koliko bi kapaciteta moglo biti premješteno. 

"Svi smo u pandemiji shvatili da je diverzifikacija jako važna, možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom ih pokušati transportirati diljem svijeta – rekao je Nisel.

Cijena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijske 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef IKEA-inog turskog ogranka.

"Racionalnije je proizvoditi (robu) bliže mjestu prodaje. Zato ju želimo proizvoditi u Turskoj", istaknuo je Nisel.

Firma u Turskoj ima sedam trgovina i već izvozi tri puta više iz te zemlje nego što u nju uvozi. Trenutno tamo proizvodi tekstilne, staklene, keramičke i metalne proizvode namijenjene globalnom izvozu.

IKEA najavljenom selidbom slijedi primjer drugih velikih evropskih brendova kao što je Benetton, koji je odlučio približiti proizvodnju matičnoj Italiji, pojačavajući kapacitete u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu dok će oni u Aziji biti prepolovljeni, podsjeća Reuters.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti