Goran Jurak, novi direktor JKP SiK Tuzla: Ostvarujemo zavidne rezultate

08.04.2014. 10:21 / Izvor: eKapija.ba
Goran Jurak, novi direktor JKP SiK Tuzla: Ostvarujemo zavidne rezultate

Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije-Tuzla d.o.o. Tuzla je u martu ove godine dobilo novog direktora, a riječ je o dugogodišnjem članu uprave Goranu Juraka. On za eKapija.ba govori o rezultatima poslovanja u prethodnog godini, ali i planovima ovog preduzeća.

Javno komunalno preduzeće Saobraćaj i komunikacije-Tuzla d.o.o. Tuzla je u martu ove godine dobilo novog direktora, a riječ je o dugogodišnjem članu uprave Goranu Juraka. On za eKapija.ba govori o rezultatima poslovanja u prethodnog godini, ali i planovima ovog preduzeća.

- Od nedavno ste postali direktor firme, kakvo ste stanje zatekli i šta ste do sada uspjeli uraditi?

U Društvu sam angažovan od prvoga dana osnivanja, od 2009. godine, tako da sam u potpunosti upoznat sa kompletnom situacijom i trenutnim stanjem koje se može smatrati zadovoljavajućim što potvrđuje i nedavno završena revizija poslovanja, te pozitivan izvještaj o poslovanju Društva nezavisne revizorske kuće „Vincent“ iz Tuzle.

U skladu sa naprijed iznesenim pokušati ću voditi Društvo u istom smjeru, ali i nastojati dati svoj doprinos daljnjem napretku i unapređenju poslovanja Društva. U tom nastojanju, prije svega ću voditi računa o društvenoj odgovornosti u radu, a zatim o očuvanju i eventualnom unapređenju finansijske stabilnosti kao i istrajati na održanju postojećeg zdravog radnog okruženja koje doprinosi poboljšanju zadovoljstva zaposlenika, kao jednom od bitnih preduslova za ostvarenje uspješnog poslovanja Društva i ispunjenje svih zacrtanih ciljeva.

- Recite nam kako je vaša kompanija završila prethodnu godinu, koje ste rezultate postigli i kada sve sumirate, koliko ste zadovoljni?

Društvo je prethodnu godinu završilo dosta uspješno sa ostvarenim zavidnim rezultatima kako na polju društvene odgovornosti u radu, tako i u smislu očuvanja finansijske stabilnosti. U 2013. godini sprovedeni su svi ciljevi i mjere unapređenja poslovanja postavljene u 2012. godini. U skladu sa tim izvršena je reorganizacija poslova naplate parkiranja, iscrtavanje horizontalne signalizacije, nabavljen je turistički vozić i unapređena je turistička ponuda grada. Osim toga uvedeno je jedno novo javno parkiralište – Panonsko jezero Zapad - koje je u saradnji sa Općinom Tuzla potpuno izgrađeno, asfaltirano, ograđeno. Ostvareni su dodatni prihodi, a odnose se prvenstveno na prihode od horizontalne, vertikalne i semaforske signalizacije, dizajniran je i implementiran novi izgled web portala. Također ostvarena je saradnja sa Gradom Karlovcem i uspješno realizirana priprema i predaja projekta prekogranične saradnje, izvršeno je kompletno postavljanje mreže optičkih kablova u dužini 2,2 km, nadgradnja sistema videonadzora, započeta je izrada saobraćajno-prostornog koncepta Općine Tuzla...

- Na kojim projektima trenutno radite?

Trenutne aktivnosti Društva su usmjerene na obezbjeđenje bespovratnih ili bilo kojih drugih povoljnih sredstava iz fondova EU ili nekih drugih dostupnih fondova sa ciljem unapređenja kvaliteta života. Aktuelni projekti podrazumijevaju izgradnje biciklističke staze i nadgradnje sistema „Zelenog vala“, odnosno uspostavljanje istog i na sjevernoj saobraćajnici u gradu, što bi u mnogome doprinjelo poboljšanju kvaliteta življenja kroz smanjenje emisije izduvnih gasova, energetsku uštedu te poboljšanje saobraćajne protočnosti koja bi dovela do ogromne uštede u vremenu i novcu svakog pojedinca.

Osim ovoga značajno je istaknuti i aktivnosti usmjerene na nadograđivanje sistema video nadzora grada i pružanja usluga besplatnog bežičnog interneta, dopunu turističke ponude nastavkom rada turističkog vozića kao i redovne aktivnosti na održavanju horizontalne i vertikalne signalizacije za potrebe grada te unapređenje sistema parkiranja u gradu. 

- Koji su vam planovi u ovoj godini?

O planovima najbolje govore misija i vizija Društva. Misija nam je efikasno i trajno obavljanje komunalne djelatnosti, uz maksimalno očuvanje okoliša i zaštitu javnog interesa Općine Tuzla, uz stalno povećanje zadovoljstva korisnika naših usluga. Dok nam je vizija permanentan proces poboljšanja kvaliteta usluga, u funkciji reda i poštivanja zakonskih propisa, te sticanja i održavanja poslovnog ugleda i pozitivnog imidža preduzeća.

U 2014. godini misiju i viziju ćemo pokušati opravdati slijedećim aktivnostima: povećenjem bezbjednosti učesnika u saobraćaju i unaprijeđenjem saobraćajne kulture kroz edukaciju svih učesnika u saobraćaju, rješavanjem problema parkiranja uz bolnički kompleks ”Gradina” u Tuzli , nastavljanjem pružanja usluge prevoza turističkim vozićem, daljim racionalnim ekonomskim poslovanjem, društveno odgovornim radom, promovisanjem biciklizma kao alternativnog prevoznog sredstva. Pored toga bićemo aktivno angažovani na dobijanju bespovratnih sredstava u okviru IPA prekogranične saradnje sa Hrvatskom.

- Prošle godine pokrenuli ste turistički vozić. Da li je ovaj projekat dao očekivane rezultate?

Razgledanje grada turističkim vozićem je aktivnost koja je prevashodno usmjerena ka poboljšanju turističke ponude grada i koja se, prema dosadašnjim iskustvima, pokazala kao pravi potez i pun pogodak. Turistički vozić je omogućio svim građanima i zainteresovanim posjetiocima našega grada da po sigurno prihvatljivoj cijeni od 1 KM na neobičan i interesantan način upoznaju sve važnije znamenitosti Tuzle smještene u užem gradskom jezgru. Razgledanje grada turističkim vozićem će se nastaviti organizovati i tokom ove godine i to već od druge polovine tekućeg mjeseca, u zavisnosti od vremenskih prilika i interesovanja građana.

- Pokrenuli ste i projekat Tuzla pametni grad, na kakvu je zainteresovanost naišao?

Projekat Tuzla pametni grad je naišao na veliko interesovanje i odobravanje pa se do kraja tekuće godine očekuju i konkretni odgovori predstavnika nadležnih za dodjelu sredstava iz fondova EU u pogledu ovoga projekta. Ovaj projekat je sa aspekta EU naročito interesantan jer je u znatnoj mjeri već realizovan sopstvenim sredstvima grada i Društva, a dodatna ulaganja su neophodna za finalizaciju i okončanje istog.

Koncept pametnog grada je vizija koju dijele vodeći gradovi u svojim planiranjima budućeg razvoja. Pametni grad pruža više usluga, veću efikasnost i fokusira se na održivi razvoj kako bi dorastao izazovima rastuće urbanizacije i ekološke osviješćenosti. Glavni izazovi koji se danas nameću rastućim gradovima su atmosfersko zagađenje, saobraćajno zagušenje i sigurnost. Gradovi moraju prevazići ove izazove kako bi pružili bolji kvalitet života i postali mjesto privlačno za život.

- Osim njih, recite nam nešto više i ostalim novostima firme?

U pogledu nekih novosti mogu pomenuti aktivnosti vezane za postavljanje mreže optičkih kablova koje se počele provoditi krajem prošle godine i biće nastavljene tokom ove godine u skladu sa mogućnostima Društva. Planirano je prostiranje optičke mreže na ukupnoj dužina od cca 9 km, a do sada su uspješno postavljene alkaten cijevi u dužini od cca 5 km odnosno 55,55%, dok je u dužini od cca 2km ili 22,22% izvršeno kompletno postavljanje mreže optičkih kablova. Napominjemo da je ova mreža optičkih kablova u direktnoj povezanosti sa već pomenutim projektom Tuzla pametni grad. Osim ovoga možda bi još trebalo naglasiti redovne proljetne aktivnosti u vezi sa početkom radova na iscrtavanju grada i čišćenjem i uređenjem javnih parkirališta te objekata sa kojim upravlja Društvo.

Razgovarala: Aida Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti