Dogovori o boljem povezivanju Trebinja sa Dubrovnikom

13.05.2014. 08:24 / Izvor: eKapija.ba
Dogovori o boljem povezivanju Trebinja sa Dubrovnikom

Delagacija Grada Trebinja učestvovala je na poziv Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske u radu skupa na temu budućih projekata putnih komunikacija između Hrvatske i BiH.

Delagacija Grada Trebinja učestvovala je na poziv Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske u radu skupa na temu budućih projekata putnih komunikacija između Hrvatske i BiH. Cilj prvog zajedničkog sastanka predstavnika resornih ministarstava i pograničnih lokalnih zajednica dvije zemlje, koji je održan u Splitu, bio je da učesnici prijedlozima artikulišu svoje interese u budućim projektima kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja među regijama Hrvatske i BiH.

Referent na poslovima kapitalnih investicija u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja Nataša Tučić istakla je da je trebinjska delegacija na sastanku insistirala na projektima kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanje sa Dubrovnikom i opštinama najjužnije hrvatske županije. Smatrajući ovo pitanjem od vitalnog interesa za trebinjski turizam i privredu, delegacija grada u Split je otišla sa konkretnim idejama, koje će stručni timovi resornog ministarstva Hrvatske, zaduženi za planiranje međudržavnih saobraćajnih projekata, uzeti u razmatranje, pojasnila je Tučićeva.

"Gradonačelnik Slavko Vučurević otvorio je pitanje postojećeg graničnog prelaza sa Dubrovnikom. Evidentno je da je kapacitet ovog prelaza nedovoljan i svakog ljeta, kada se i život u Trebinju intenzivira, suočavamo se sa problemom velikih gužvi i višečasovnih čekanja na prelazu. Dobili smo odgovor sa hrvatske strane da oni imaju rok do 1. jula 2015. godine da taj prelaz urede i povećaju mu kapacitet. Što se tiče bh. strane – odgovoreno nam je da su u toku postupci rješevanja imovinsko-pravnih odnosa, što znači da će ovaj problem biti u dogledno vrijeme riješen", ističe Tučićeva dodajući da će o promjeni statusa ovog graničnog prelaza – da eventualno bude registrovan i za robni promet – biti riječi na narednom sastanku, na kojem bi trebalo da budu prisutni i predstavnici za to nadležnih institucija dvije zemlje.

Jedan od trebinjskih prijedloga za jačanje turističkih veza sa hrvatskim primorjem bilo je i intenziviranje biciklističkog saobraćaja između c– izgradnjom biciklističkih staza, ali i kvalitetnije saobraćajno povezivanje sa Cavtatom i opštinom Konavli, geografski najbližem izlazu Trebinja na obalu Jadrana.

"Trebinje je iskazalo zainteresovanost za revitalizaciju stare trase Aleksina Međa-Poljice u Petrovom Polju-Cavtat. Taj put bi bio najkraća veza Trebinja sa Cavtatom i aerodromom Ćilipi. Postoji već idejno rješenje, takođe i potrebe za proširenjem i izmjenama već postojeće trase kako bi se dobili kvalitetniji elementi puta na određenim dijelovima. Gradonačelnik Slavko Vučurević rekao je da je na tu temu već razgovarao sa predstavnicima Opštine Konavli i da se uvjerio u zainteresovanost ove opštine za realizaciju projekta", pojašnjava Tučićeva.

Delegacija Trebinja je u razmatranje predložila i izgradnju dionice prema Konavlima, iz pravca Zubaca, preko mjesta Javor i Kunak, gdje je do hrvatske granice potrebno izgraditi svega dva i po kilometra puta, istakla je Tučićeva, ali i dodala da oba projekta saobraćajnog povezivanja sa Cavtatom povlače i pitanje otvaranja graničnih prelaza koji na ovom dijelu granice sa Hrvatskom ne postoje.

Tučićeva je navela da će svi prijedlozi sa sastanka biti stručno elaborirani u studiji predizvodljivosti, koju će finansirati resorno ministarstvo Hrvatske, nakon čega će se znati – koji će projekti saobraćajnog povezivanja regija u Hrvatskoj i BiH biti prioritet za izgradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti