Bosanska Krupa: NVO-i oslobođeni plaćanja taksi za ovjeru dokumenta

21.05.2014. 08:36 / Izvor: eKapija.ba
Bosanska Krupa: NVO-i oslobođeni plaćanja taksi za ovjeru dokumenta

Nevladine organizacije iz Bosanske Krupe koje kod bilo kojih institucija apliciraju za sredstva radi provođenja projekata na prostoru općine oslobođene plaćanja takse za ovjeru dokumenata.

Na sjednici Općinskog vijeća Bosanska Krupa vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o općinskim administrativnim taksama.

''To praktično znači da su nevladine organizacije iz Bosanske Krupe koje kod bilo kojih institucija apliciraju za sredstva radi provođenja projekata na prostoru općine oslobođene plaćanja takse za ovjeru dokumenata. Ovim Prijedlogom Odluke plaćanja takse na ovjere dokumenata oslobođene su također i humanitarne organizacije na prostoru Bosanske Krupe'', navodi se u priopćenju Općine Bosanska Krupa.

Usvojen je i prijedlog pravilnika o vrstama, kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava iz granta za razvoj poljoprivrede u općini Bosanska Krupa za 2014. koji iznosi 110 hiljada KM.

Tim Prijedlogom je jasno definisano šta su prioriteti i za šta će se najviše izdvojiti sredstava.

''Značajna podrška ove godine ići će proizvodnji koja ima siguran otkup. Tu je svakako proizvodnja krastavca kornišona, ali i zasnivanje zasada maline. Sredstva iz granta bit će usmjerena na subvenciju vještačkog osjemenjavanja, zatim na poticanje nabavke sadnog materijala, potom na nadoknadu štete pričinjene na stoci od strane pasa lutalica. Između ostalog tu je i podrška izgradnji skladišno-prerađivačkih kapaciteta u skladu s planom implementacije Strategije razvoja za 2014. godinu'', navedeno je.

Vijećnici su se odrekli i dijela honorara, a načelnik Armin Halitović dijela svog primanja kako bi finansijski pomogli stanovništvo naselja Željezno Polje u Žepču koje je stradalo tokom poplava posljednjih dana. Hiljadu i dvjesta maraka koliko je prikupljeno, kako kaže načelnik, neće puno pomoći ali je znak solidarnosti i pokazatelj da postoje ljudi koji misle na svoje sunarodnjake, u ovom slučaju Žepčane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti