LIR Evolucija organizovala TERRE radionicu

27.05.2014. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
LIR Evolucija organizovala TERRE radionicu

Radionica je organizovana u cilju izrade strategije korištenja obnovljivih izvora energije. Izrada strategije, u kojoj su aktivno učestvovali prisutni, je bazirana na rezultatima analize potencijala OIE.

LIR Evolucija, nevladina organizacija koja posjeduje bogato iskustvo u oblasti implementacije razvojnih projekata finansiranih od strane EU, je organizovala TERRE radionicu 22. maja 2014. u Banja Luci, na temu " Obnovljivi izvori energije – Izrada regionalne strategije ".

U okviru Radionice su sprovedene sljedeće aktivnosti:

  • Prezentacija TERRE Radionice: Glavni ciljevi i sadržaj
  • Prezentacija Rezultata Regionalne Analize Potencijala Obnovljivih Izvora Energije (OIE)
  • Definisanje Vizije i Strategije o korištenju OIE kroz zajednički rad učesnika Radionice

Radionica je organizovana u cilju izrade strategije korištenja obnovljivih izvora energije. Izrada strategije, u kojoj su aktivno učestvovali prisutni, je bazirana na rezultatima analize  potencijala OIE.

Seminaru su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti, javnih institucija, edukativnih ustanova, nevladinih organizacija, gradskih agencija kao što su RS Institut za Javno Zdravstvo, Institut Zaštite, Ekologije i Informatike, Regionalni Centar za Okoliš (REC), Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Gradska Razvojna Agencija CIDEA Banja Luka, Opština Gradiška, Opština Srbac, Fond za Zaštitu Životne Sredine i Energetsku Efikasnost, Zavod za Izgradnju Banja Luka, Tehnološki fakultet Univerziteta u Banja Luci. Prisutni su imali priliku da podijele svoja znanja, stručnost i iskustvo relevantno za TERRE projekat i njegove ciljeve. Učesnici su gradili zajedničke interese za korišćenje obnovljivih izvora energije kao efektivnog pokretača za održiv lokalni razvoj.

TERRE  - Teritorija, Energija i Zapošljavanje je naziv projekta koji je zvanično odobren od strane Programa prekogranične saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. Ukupan iznos sredstava za projekat koji traje 24 mjeseca iznosi oko 2,2 miliona eura.   Na projektu učestvuje 13 partnera; LIR Evolucija je BiH partner zajedno sa vodećim partnerom – Provincija Rimini, Italija; i ostalim partnerima: Provincija Rovigo, Italija; Iuav Univerzitet, Italija;  Lokalna uprava okruga Ujszilvas, Mađarska; Opština Szolnok, Mađarska;  Technology Promotion Burgenland Ltd, Austrija; Evropski Centar za Obnovljivu Energiju, Austrija;  Opština Odorhieu Secuiesc, Rumunija;  Centar za Održivi Ruralni Razvoj- Kranj, Slovenija; Opština Dimitrovgrad, Bugarska; Istarska Regionalna Energetska Agencija, Hrvatska; Privredna i Industrijska Komora Tirana, Albanija. 

Sveukupni cilj projekta je da pokaže kako razumno, pažljivo i integrisano iskorištavanje obnovljivih izvora energije (iz izvora kao što su biomasa, sunce, voda, vjetar), predstavlja efektivan pokretač za  održiv lokalni razvoj u ciljnim regijama, baziran na partnerstvu između javnih institucija, pojedinaca i lokalnih zajednica. Nadalje, ovo treba da rezultuje porastom prihoda i mogućnosti zapošljavanja u manje razvijenim  područjima, čime se promoviše rast i razvoj baziran na adekvatnoj upotrebi lokalnih resursa.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti