Danas počinje dezinsekcija na poplavljenom području Federacije BIH

06.06.2014. 08:18 / Izvor: eKapija.ba
Danas počinje dezinsekcija na poplavljenom području Federacije BIH

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta, kao i zaštite okoliša na poplavom stradalim područjima Federacije BiH, Vlada FBiH je saglasna sa provođenjem hitnih mjera dezinsekcije iz zraka.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog federalnog ministra zdravstva, donijela Odluku o provođenju dezinsekcijskih mjera iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije Bosne i Hercegovine.

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, zaštite biljnog i životinjskog svijeta, kao i zaštite okoliša na poplavom stradalim područjima Federacije BiH, Vlada FBiH je saglasna sa provođenjem hitnih mjera dezinsekcije iz zraka, koje se provode u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Mjere dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH provest će ovlašteni organi Republike Hrvatske, u saradnji sa ovlaštenim organima u entitetima u Bosni i Hercegovini, kao i ovlaštenim organima Republike Srbije.

Planirano je da provedba ovih mjera počne već danas (06.06.2014.) prvo u Posavskom kantonu u općinama Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje. Dezinsekcijske mjere iz zraka bit će provedene u Zeničko-dobojskom kantonu u općinama Doboj-jug i Maglaj.

Iz Vlade TK navode da će zaprašivanje iz zraka za područje Tuzlanskog kantona, tačnije općine Doboj Istok, Gračanica i Lukavac, radi blizine entitetske granice sa RS, neće biti moguće provesti.

"Dezinsekcija za ove općine će se obaviti vjerovatno zaprašivanjem sa zemlje. U svakom slučaju, informacija o terminu i načinu zaprašivanja bit će najmanje 24 sata ranije objavljena putem medija i putem naše slušbene stranice", navode iz Vlade TK.

Sufinansiranje provođenja hitnih mjera dezinsekcije iz zraka na poplavom stradalim područjima Federacije BiH bit će osigurano iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH za 2014. godinu u iznosu od 266.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti