Završen prvi Youth to Business Forum

10.06.2014. 09:16 / Izvor: eKapija.ba

Nakon šest godina održavanja ovog Foruma na globalnom nivou, konačno su i studenti banjolučkog Univerziteta bili u prilici da prisustvuju predavanjima i radionicama vrhunskih poslovnih stručnjaka.

U subotu 7. juna je održan prvi Youth to Business Forum u Banjoj Luci, u organizaciji međunarodnog udruženja studenata AIESEC. Nakon šest godina održavanja ovog Foruma na globalnom nivou, konačno su i studenti banjolučkog Univerziteta bili u prilici da prisustvuju predavanjima i radionicama vrhunskih poslovnih stručnjaka. Forum je održan na Fakultetu političkih nauka i privukao je veliki broj studenata sa različitih fakulteta.

Tema ovogodišnjeg Youth to Business Foruma je bila „Šta svaka mlada osoba treba da zna za 2015.godinu?“ a u okviru ove teme studenti su kroz aktivne diskusije i predavanja stručnjaka iz oblasti poslovanja saznali više o kreativnosti u savremenom poslovanju, live efektu te internetu i karijeri. Nakon predstavljanja glavnih sponzora d.o.o. Hemofarm i d.o.o. Bentoproduct, bez kojih ovaj događaj ne bi bio održan, studenti su prisustvovali predavanjima direktorice d.o.o. Pro public i urednice televizijske emisije "Ženski kutak" Vesne Račić, na temu „Live efekat“ i višeg stučnog saradnika za ljudske resurse u d.o.o. Hemofarm, Vide Lazarević, na temu „Kako do posla?“. Potom su uslijedila predavanja preduzetnika Dragana Močevića o Internetu i karijeri, te direktora Agencije Spektar, Miroslava Vukajlovića koji je studentima objasnio pojam kreativnosti u savremenom poslovanju.

Minja Kolundžija, student Prirodno matematičkog fakulteta u Banjoj Luci je takođe i jedan od učesnika ovog Foruma. "Zaista sam zadovoljan što sam prisustvovao jednom ovakvom događaju, koji je zaista potreban Banjoj Luci i banjolučkim studentima. Izdvojiti jedan dan za usavršavanje sebe i sticanje novih saznanja nije mnogo ali za budućnost i karijeru, koja je ispred mene i mojih kolega, je jako puno", Istakao je Kolundžija.

Nakon završenih predavanja, studenti su imali priliku da učestvuju na panel diskusiji na temu „Šta svaka mlada osoba treba da zna za 2015. godinu?“ u kojoj je pored navedinh predavača, učestvovao i direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske, gospodin Darko Lakić, koji je na zatvaranju foruma istakao: „Ukoliko je barem jedna rečenica na ovom Forumu uspjela da vas dotakne i potakne na razmišljanje, smatrajte ovaj dan uspješnim.“

"Naša kompanija se rado odazvala ovom događaju, i na kraju dana možemo reći da smo zaista zadovoljni. Cilj nam je bio da pomognemo mladim ljudima koji su vrijedno radili na podizanju svijesti studenata i da upoznamo buduće tržište rada, i to je ono što smo i ostvarili. Predivno je vidjeti studente koji se brinu za bolje sutra i žele da doprinesu svom razvoju", istaknula je Irena Knežević iz Hemofarma. Kako u Hemofarmu, tako su i u Bentoproductu bili zadovoljni prvim Youth to Business Forumom, generalni direktor gospodin Saša Grbić je istakao: "Nismo došli ovdje da reklamiramo svoje proizvode i svoju kompaniju, već da podržimo mlade ljude koji nastoje donesu promjene na bolje i drago nam je što smo učestvovali u ovome."

Ovaj Youth to Business Forum je ujedno i posljedni koji se ove godine održao u Bosni i Hercegovini, a prije banjolučkog održan je i u Sarajevu i Mostaru. Nadamo se da ćemo i sljedeće godine biti u prilici da imamo ovakav događaj u našoj državi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti