Andrićgrad zaživio, Višegrad živnuo

12.08.2014. 09:35 / Izvor: RTRS
Andrićgrad zaživio, Višegrad živnuo

Rijeka Drina i most Mehmed paše Sokolovića najstarija su obilježija opštine Višegrad. Čovjek koji je proslavio ovu varošicu, naš nobelovac Ivo Andrić dao joj je neizbrisiv pečat.

Prije pet godina Višegrad je bio jedna od opština sa najvećim odlivom stanovništva u BiH i najlošijom perspektivom za zapošljavanje mladih ljudi. Danas je jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija ne samo građana BiH i RS nego i zemalja u regionu.

Rijeka Drina i most Mehmed paše Sokolovića najstarija su obilježija opštine Višegrad. Čovjek koji je proslavio ovu varošicu, naš nobelovac Ivo Andrić dao joj je neizbrisiv pečat. Njemu u čast podignut je grad na Drini-Andrićgrad , koji je trenutno najposjećenije mjesto istočnog dijela Srpske.

"Otvorili smo sad za Vidovdan dva nova trga vizantijski i trg sa orjentalnim motivima, otvaraju se i novi ugostiteljski objekti poput vinarije, a trenutno sam Andrićgrad posjeduje 9 ugostiteljskih objekata i u planu je otvaranje smještajnih objekata hostela i konačišta", kaže Đorđe Šipčić, menadžer Andrićgrada.

Ne može se proći Višegradom, a ne primijetiti mnoštvo turista koji nose fotoaparate i karte grada. Samo u prvih 6 mjeseci ove godine kroz Andrićgrad i Višegrad prošlo je preko 150 000 turista. Najčešći posjetioci su iz zemalja bivše Јugoslavije, a u posljednje vrijeme sve je veći broj turista iz cijele Evrope i svijeta.

 I u samoj Turističkoj organizaciji opštine Višegrad smatraju da je konačno zauzeto značajno mjesto na turističkoj karti Srpske. Otvaraju se nova radna mjesta i proširuje se turistička ponuda samog Višegrada i okoline.

"Ono što mi očekujemo i ono što bi trebalo da proradi u narednih par godina je čarobni turistički krug odnosno uvezivanje naše turističke ponude sa Mokrom Gorom Šarganskom osmicom i planinom Tarom", kaže Branislav Andrić iz turističke organizacije Višegrada.

Republika Srpska prema procjenama stručnjaka posjeduje ogroman potencijal za razvoj turizma i turističke ponude. Stranci koji su posjetili rijeke, planine i znamenitosti RS otišli su puni utisaka i sa željom da se ponovo vrate i uživaju u prirodnim ljepotama Podrinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti