Afanasiev: Do kraja godine obnova 1.000 stambenih jedinica

16.10.2014. 17:18 / Izvor: Fena
Afanasiev: Do kraja godine obnova 1.000 stambenih jedinica

Trenutno je oko 1.500 osoba u privremenim smještajima i rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev se nada da će taj problem u potpunosti biti riješen do kraja godine.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev izjavio je danas u Sarajevu, u pauzi redovnog kvartalnog sastanka Foruma za koordinaciju donatora posvećenog programima obnove od poplava, da su prvobitno obećali obnoviti 2.000 stambenih jedinica do kraja godine, ali sada mogu garantirati samo 1.000, naglasivši da je dobro što će svi objekti koji su obnovljeni imati grijanje do zimske sezone.

Pojasnio je da je trenutno oko 1.500 osoba u privremenim smještajima i da se nada da će taj problem u potpunosti riješiti do kraja godine, ali da veći problem predstavljaju ljudi s područja na kojim postoji rizik od novih poplava i klizišta gdje objekti ne mogu biti obnavljani, kojih je trenutno nešto manje od 2.000 domaćinstava, ali bi taj broj mogao biti uduplan.

- Prvobitni odgovor UN-a na poplave je bio 9,7 miliona dolara, nakon čega su odobrena sredstva za sanaciju od 73 miliona dolara, a za prevenciju i smanjenje rizika od katastrofa bit će odobreno oko 15 miliona dolara. Prvih 9,7 miliona dolara je utrošeno u prvih šest sedmica nakon poplava, a od sredstava za sanaciju od 73 miliona dolara (od čega je 2/3 osigurala EU, a 1/3 UN i drugi donatori) 52 posto je utrošeno od ukupno 96 posto koliko je komitovano - precizirao je Afanasiev.

Dodao je da najveći problem na terenu predstavlja vrijeme jer se objekti ne suše dovoljno brzo što uzrokuje kašnjenje radova od tri sedmice, dok s javnim objektima nije bilo takvih problema i sve škole će biti sanirane do kraja novembra, te još 25 javnih objekata do kraja godine.

Afanasiev je rekao da su imali problema s izborom 4.000 najugroženijih korisnika kojima će biti obnovljene stambene jednice i da su se nadali da će taj proces trajati dvije sedmice, ali je zbog lošeg kvaliteta predloženih spiskova trajalo osam sedmica.

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Melvin Asin rekao je da je današnji sastanak izuzetna prilika za sagledavanje aktivnosti koje su već provedene i razmatranje unapređenja.

Istakao je da je realizacija Programa oporavka od poplava Evropske unije vrijednog 42 miliona eura, koji implementira UNDP, uveliko u toku s fokusom na važnu javnu infrastrukturu i najugroženije kategorije stanovništva.

Asin je precizirao da je prvom fazom pomoći EU predviđena sanacija 4.000 stambenih jednica za oko 14.000 ljudi, 90 obrazovnih ustanova, te podrška malim i srednjim preduzećima da bi bilo zadržano oko 2.000 radnih mjesta, a da će druga u vrijednosti 43 miliona eura biti korištena za prevenciju i smanjenje rizika od katastrofa i poboljšanje društvenog razvoja u pogođenim područjima.

Pomoćnica ministra finansija i trezora BiH Dušanka Basta podsjetila je da je procedura za dobijanje kredita od 100 miliona dolara za projekt hitnog oporavka između institucija BiH i Svjetske banke provedena u rekordnom roku i da je kredit operativan od 15. septembra 2014.

Istakla je da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o povlačenju sedme i osme tranše stand-by aranžmana s MMF-om u okviru kojih su odobrena dodatna sredstva od 185 miliona dolara za sanaciju posljedica poplava od čega su po 49 posto dobila oba entiteta i dva posto Distrikt Brčko, da je osim toga Vijeće ministara BiH doznačilo 10 miliona KM u istom omjeru entitetima i Distriktu Brčko, te da su Delegacija EU u BiH i institucije BiH dogovorile da realocirju sredstva IPA fondova od 42 miliona eura.

Na sastanku učestvuju svi najveći donatori koji su obećali pomoć nakon poplava, te predstavnici bh. institucija sa svih nivoa vlasti, a nakon sastanka će svi zaključci i materijali biti objavljeni na internet stranici Ministarstva finansija i trezora BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti