Akcija Gibraltar: Osumnjičeni oštetili budžet BiH za više od 5 miliona eura

22.10.2014. 14:25 / Izvor: eKapija.ba
Akcija Gibraltar: Osumnjičeni oštetili budžet BiH za više od 5 miliona eura
OTVORI GALERIJU

U toku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na 16 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros (22.10.2014. godine) akciju kodnog naziva "Gibraltar“, koja se izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda. 

Službenici SIPA-e su do sada uhitili sedam osoba, potvrdila je na press konferenciji Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Uhićene osobe su osumnjičene za krivična djela organiziranog kriminala, financijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga krivična djela.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana. Dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na lične račune osumnjičenih osoba u inostranstvu i korišten za kupovinu skupocjene imovine.          

Stipe Prlić izveden iz zgrade HT Eroneta s lisicama na rukama.

Direktor tvrtke Eronet" Stipe Prlić, osumnjičen za višemilijunske malverzacije, još se nalazi u svome uredu u upravnoj zgradi u Mostaru i sa njim razgovaraju dvojica pripadnika Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH.

Na drugoj lokaciji u Ulici Kralja Tvrtka pripadnici SIPA-e razgovaraju sa donedavnim izvršnim direktorom "Eroneta" Zoranom Bakulom, koji se, takođe, sumnjiči za malverzacije. Jutros je izvršen pretres njihovih kuća u Grudama i Posušju. Akciju izvode priopadnici SIPA-e po nalogu Tužiteljstva BiH.

U okviru policijske akcije kodnog naziva "Gibraltar" u tijeku je uhićenje direktora marketinške agencije S.V.R.S.A Nevena Kulenovića, zatim Belme Kulenović, direktora marketinga Televizije "Pink BiH" Lajle Torlak, suvlasnika Alternativne televizije Darka Aleksića, te direktora agencije "Mita" Ejuba Kučuka i agencije "Fabrika" Senada Zaimovića.

Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih djelatnika SIPA i policijskih agencija koje pružaju potporu u akciji, na terenu su izvršili lišenja slobode, pretrese i privođenja, usmjerena na 9 osoba koje su meta ovih aktivnosti. Pretresi se vrše na ukupno 17 lokacija. Radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organiziranog kriminala, a u svezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilijunskim iznosima.

Tužiteljstvo BiH provodi intenzivnu istragu, u kojoj je ostvarena i međunarodna suradnja sa policijom i pravosuđem drugih zemalja, prvenstveno Republike Slovenije i Republike Hrvatske, na otkrivanju i dokumentiranju počinjenih kaznenih djela.

S obzirom da su aktivnosti u tijeku, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može dati više informacija za javnost i medije. Bitno je istaći da su financijskim malverzacijama koje su predmet istrage, proračun naše zemlje a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilijunske iznose. Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja europskim integracijama.

eKapija.ba/FENA

 

 

 

 

 

 

 

.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti