Formiran Savez poslodavaca ZDK

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Formiran Savez poslodavaca ZDK

Ocjenjeno je da je bilo krajnje vrijeme da se poslodavci – vlasnici privatnih kompanija ZDK organiziraju i kroz jak Savez čija će baza biti što je moguće svobuhvatnija (u smislu uključenosti poslodavaca u iste) općinska udruženja iz svih 12 općina ZDK.

31.10.2014. 13:01 / Izvor: eKapija.ba

U Hotelu Zenica u Zenici je održana Osnivačka Skupština Saveza Udruženja/udruga poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona. Osnivačkoj Skupštini su prisustvovali predstavnici privrednika iz 10 općina Zeničko-dobojskog kantona. Na Skupštini su jednoglasno usvojeni svi dokumenti neophodni za osnivanje i početak rada ovog Saveza.

Ocjenjeno je da je bilo krajnje vrijeme da se poslodavci – vlasnici privatnih kompanija ZDK organiziraju i kroz jak Savez čija će baza biti što je moguće svobuhvatnija (u smislu uključenosti poslodavaca u iste) općinska udruženja iz svih 12 općina ZDK. Politike sadašnje i buduće treba da se kreću oko jasnog dugoročnog plana ekonomskog i svakog drugog razvoja ZDK. Razvijena privreda znači razvijen ZDK, znači bolje plaće, znači veće i punije budžete. Zato želimo okruženje koje će snažno i beskompromisno podržati razvoj privrede kao svoj prvi prioritet.

Potvrđen je i stav da je neadekvatan položaj poslodavaca u procesima pregovaranja i odlučivanja kada je privreda u pitanju, upravo jedan od razloga za ovako lošu situaciju u realnom sektoru. Zato bi Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK, trebao postati partner Vladi ZDK i sindikatima u poboljšanju poslovnog okruženja u Zeničko-dobojskom kantonu. Samo saradnja i dogovor vlasti, poslodavaca i sindikata mogu dati novi vjetar u leđa privredi, povećati zapošljavanje, stati u kraj sivoj ekonomiji, privući domaće i strane investitore u Zeničko-dobojski kanton.

Na Osnivačkoj skupštini je dogovoreno i da Skupštinu Saveza čine po dva predstavnika općinskih udruženja iz svakog od 12 općina ZDK, a prvog predsjednika Skupštine daje Udruženje privrednika iz Doboj Juga. Upravni odbor Saveza čine po jedan predstavnik općinskih udruženja iz svake općine ZDK. Za prvog predsjednika Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK na period od godinu dana izabran je Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica, Mladen Perić, direktor i vlasnik kompanije PERO d.o.o. iz Zenice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti