BiH zabranila uvoz žive peradi iz Holandije, Njemačke i Velike Britanije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH zabranila uvoz žive peradi iz Holandije, Njemačke i Velike Britanije

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH je potvrđeno da je donesena odluka o zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprječavanja unošenja u Bosnu i Hercegovinu influence ptica.

20.11.2014. 14:01 / Izvor: buka.com

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH za BUKU je potvrđeno da je donesena odluka o zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprječavanja unošenja u Bosnu i Hercegovinu influence ptica.

Prije nekoliko dana makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo privremeno je zabranila uvoz živine i živinskog mesa, uključujući i jaja, iz Holandije, Njemačke i Velike Britanije.

Ovakva odluka, kako je Agencija za hranu i veterinarstvo saopštila donijeta je kao preventivna mjera radi zaštite od mogućeg prenošenja "ptičjeg gripa" u Makedoniju, prenijela je novinska agencija MIA.

Podsjetimo da je odluka makedonskih vlasti uslijedila je nakon što je virus "ptičjeg gripa" detektovan na jednoj peradarskoj farmi u Holandiji. Holandska vlada je upozorila da virusom H5N8 mogu da se zaraze i ljudi i najavila da će uništiti 150.000 pilića na farmi na kojoj je otkrivena zaraza u selu Hekendorp.

Iz Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine rekli su nam da je u skladu sa propisanim procedurama, Ured za veterinarstvo BiH juče donio Uputstvo o zabrani uvoza  određenih pošiljki radi sprječavanja unošenja u Bosnu i Hercegovinu influence ptica.

“Zabrana se odnosi na uvoz žive peradi, bezgrebenki (kivi, emu, nandu i noj), uzgojene i divlje pernate divljači, uključujući ptice u pratnji njihovih vlasnika (ptice kućni ljubimci); jednodnevne peradi; rasplodnih i konzumnih jaja; sjemena peradi, bezgrebenki i pernate divljači;svježeg i smrznutog mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači; proizvoda od mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači; proizvoda životinjskog porijekla (od ptica) namijenjenih ishrani životinja, za industrijsku upotrebu ili upotrebu u poljoprivredi; te netretiranih lovačkih trofeja od bilo kojih ptica i netretirano perje ili dijelovi perja, porijeklom iz dijelova Holandije, Njemačke i Velike Britanije u kojima je prijavljena pojava visoko patogene influence ptica”, rekli su za BUKU iz ovog Ministarstva.

Ističu da je u cilju sprječavanja unošenja bolesti, Ured  17.11.2014. godine obustavio izdavanja Rješenja o nepostojanju veterinarsko zdravstvenih smetnji za uvoz navedenih pošiljaka porijeklom iz ove tri zemlje.

“Ured će u skladu sa svojim ovlastima nastaviti sa praćenjem razvoja situacije po pitanju pojave visoko patogene influence ptica o čemu ćete biti blagovremeno obaviješteni. Uputstvo o zabrani uvoza  određenih pošiljki radi sprječavanja unošenja u Bosnu i Hercegovinu influence ptica će biti objavljeno na web stranici Ureda www.vet.gov.ba”, dodaju.

Napominju da sada nije bilo uvoza navedenih pošiljaka iz Velike Britanije.

 

UVOZ PILETINE U BIH

Iz Uprave za indirektno oprezivanje za BUKU su rekli da je u septembru i oktobru 2014. godine u BiH uvezeno piletine u količini od 1.366.365 kg ukupne vrijednosti 2.451.180 KM. “Najviše pomenutog mesa je uvezeno iz Turske i to u količini od 526.770 kg ukupne vrijednosti 855.978 KM. Nakon toga iz Njemačke je uvezeno 449.580 kg ukupne vrijednosti 450.693 KM. Iz Srbije je uvezeno 283.541 kg ukupne vrijednosti 911.772 KM. Iz Hrvatske je uvezeno 46.296 kg u vrijednosti od 68.325 KM (s tim da je porijeklo iz Njemačke u količini od 44.000 kg i vrijednosti 54.928 KM). Manje količine pilećeg mese su uvezene iz Belgije, Crne Gore i Makedonije”, rekao je za BUKU Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Dodao je da nije bilo uvoza mesa peradi iz Holandije i Velike Britanije, već samo iz Njemačke. Podsjetimo da se virus ptičje gripe H5N8 prvi put pojavio u Južnoj Koreji, a uočen je takođe, u Japanu i Kini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti