Dobojska regija i Brodsko-posavska županija u prekograničnoj saradnji

25.11.2014. 16:31 / Izvor: eKapija.ba
Dobojska regija i Brodsko-posavska županija u prekograničnoj saradnji

Na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu dogovorena je prekogranična saradnja, razmjena informacija i iskustava predstavnika turističkih organizacija dobojske regije i predstavnika Brodsko-posavske županije.

Predstavnici Turističkih organizacija opštine Derventa učestvovali su od 20.do 23. novembra na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu. Na sajmu su učestvovale i turističke organizacije Broda, Modriče, Doboja i Teslića.

Cilj posjete ovom sajmu bilo je uspostavljanje kontakata i dogovaranje saradnje na prekograničnim projektima ali i promocija turističkih vrijednosti Republike Srpske i regije Doboj. Dogovorena je prekogranična saradnja, razmjena informacija i iskustava između predstavnika turističkih organizacija dobojske regije i predstavnika brodsko-posavske županije, Razvojne agencije Brodsko-posavske županije i Slavonskog Broda, te Turističke zajednice Slavonskog Broda i Turističkog klastera "Slavonska košarica".

"Dva poziva za prekograničnu saradnju otvorena su do kraja godine, pa ćemo u narednom periodu raditi na konkretizovanju određenih ideja kao i pisanju projektnih prijedloga. Akcenat će biti stavljen na razvoj turizma, te ruralni razvoj i ekologiju", rekao je direktor derventske turističke organizacije Damir Kljajić povodom posjete sajmu. Župan Brodsko –posavske županije je u razgovorima naglasio da je potrebno iskoristiti novac iz fondova Evropske unije kao što su to uradile Mađarska i Hrvatska prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Dogovoreno je da direktor razvojne agencije Brodsko-posavske županije, Dragan Jelić dostavi turističkim organizacijama dobojske regije informacije Evropske komisije o temama javnog poziva za prekograničnu saradnju, na osnovu kojih će se pisati prijedlozi projekata Evropskoj komisiji.

Učesnici sajma su na zajedničkom sastanku konstatovali da veliki potencijal za razvoj turizma na ovoj regiji predstavlja i činjenica da preko pet miliona ljudi pređe granični prijelaz Brod-Slavonski Brod ali da se do značajnih rezultata u oblasti turizma može doći samo međusobnim i prekograničnim udruživanjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti