Turisti od augusta "Laganini kroz BiH"

15.06.2015. 08:19 / Izvor: Federalna.ba
Turisti od augusta 'Laganini kroz BiH'

Iako je ulaganje u vlastiti kadar postala općeprihvaćena praksa u svijetu, kao i u svemu, taj trend u našoj zemlji postaje praksa tek posljednjih nekoliko godina.

Na početku ljetne turističke sezone stiže dobra vijest za strane turiste - BiH će uskoro dobiti svoj prvi elektronski turistički vodič. Sve što turisti pri ulasku u našu zemlju treba da urade jeste da u svoj mobilni aparat unesu aplikaciju, nakon čega će na svojoj ruti kretanja imati uvid u sve važnije turističke destinacije. U tome će im pomoći i promotivni plakati na graničnim prijelazima, a kompletan projekt Laganini kroz BiH podržalo je 70 općina i gradova u našoj zemlji.

Projekt je podržala i Ambasada SAD-a u našoj zemlji, a cilj mu je savremenom tehnologijom, poput Google mapiranja, internet stranice ili aplikacija za pametne telefone, turistima koji dolaze ili su u proputovanju našom zemljom učiniti dostupnijom turističku ponudu sredina kroz koje putuju.

"Pristiglo je preko 70 zahtvjeva i mi ćemo se potruditi da uvrstimo sve gradove i općine", izjavila je Jasmina Coleman, iz Organizacije za razvoj turizma ROTOR.

U svijetu su sve popularniji nekonvencionalni turistički aranžmani. I u Žepču znaju da savremeni turisti više ne traže samo sunce i more.

Kako je kazala Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče, tamo pokušavaju da razviju ideju ruralnog turizma - u koji je uključena poljoprivreda, zdrava hrana, druženje sa farmerima - kao i rekreativni turizam, s naglaskom na planinarstvo, sportski ribolov, lovačka udruženja.

U Tesliću ne žele više biti prepoznatljivi samo po poznatom banjskom kompleksu. Prirodne ljepote i vjerski turizam prednosti su ovoga kraja, kaže Danijel Petrović, iz Turističke organizacije ovog grada, te ističe Vučju planinu, planinu Borja, a tu je i vjerski turizam, s manastirom Liplje i katoličkim svetištem Kondžilo.

Posebnu šansu u svemu vide sredine, poput dobojske regije, koje se nalaze u blizini državnih graničnih prijelaza, gdje će na plakatu biti vidljiv kod sa elektronskom aplikacijom.

Mitra Đuričić, direktorica Turističke organizacije Grada Doboja, smatra da taj grad i ostale općine imaju šta ponuditi gostima.

Prvi plakati sa elektronskom aplikacijom na graničnim prijelazima bit će postavljeni u augustu.

PREUZMI DOKUMENT:
Izvjestaj_anketiranja_za_javnost.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti