Academy387 obučio novu generaciju programera za "pametne telefone"

12.12.2014. 14:55 / Izvor: eKapija.ba
Academy387 obučio novu generaciju programera za 'pametne telefone'

Academy387, u centru za edukaciju i usavršavanje u oblasti informacionih tehnologija danas je uspješno završen osmodnevni kurs razvoja aplikacija u programskom jeziku SWIFT za apple mobilne uređaje kao što su iPhone i iPad.

Academy387, u centru za edukaciju i usavršavanje u oblasti informacionih tehnologija danas je uspješno završen osmodnevni kurs razvoja aplikacija u programskom jeziku SWIFT za apple mobilne uređaje kao što su iPhone i iPad.

"SWIFT je programski jezik najnovije generacije koji je najavljen prije 6 mjeseci, te bilježi prekretnicu u razvijanju softvera za mobilne uređaje. Po prvi put u BiH preskačemo par stepenica i bivamo konkurentni sa najboljim u svijetu; u budućnosti planiramo proširiti naš fokus na razvoj softvera za mobilne uređaje, jer su te vještine trenutno najtraženije na svjetskom tržištu" kaže Ines Avdić, koordinatorica programa Academy387.

Na Apple prodavnici aplikacija ove godine je downloadovano više 85 milijarde aplikacija, zabilježen je i rast u prodaji od 36 posto u odnosu na prošlu godinu i samo u zadnjem kvartalu je zabilježeno 4,6 miliarde dollara prodatih aplikacija. Trend rasta tržišta mobilnih aplikacija ne prestaje, te su Apple uređaji i prodavnica aplikacija zbog rasprostranjenosti i kupovne moći korisnika čine najinteresantniju platformu za razvoj softvera

Polaznici su dobili sveobuhvatnu obuku i uvid u razvoj mobilnih aplikacija za Apple mobilne uređaje, a polaznici su bili profesionalci iz BiH IT kompanija. U toku obuke polaznici  su imali priliku napraviti čak 5 aplikacija iz različitih oblasti, od weather aplikacije pa sve do igrice.

"Kurs je bio vrlo dobar. Kroz praktični rad na aplikacijama nismo samo naučili kod, nego cijeli proces od postavljanja zahtjeva za aplikaciju, preko designa, pa sve do gotovog produkta. Posebno impresivno je bilo što je predavač bio ekspert iza kojeg stoje godine praktičnog iskustva, te njegov sam pristup je vrlo konkretan i praktičan. Mislim da smo dobili odličan uvod, tako da u budućnosti možemo samostalno graditi naše aplikacije", kaže Elma Pleh, menadžerica Mekline-a i jedna od polaznica kursa.

Nedavno održane radionice s IT firmama i studentima tehničkih fakulteta pokazale su da su potrebe za obukama iz razvoja iOS aplikacija, trenutno možda i najtraženije u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je u narednom periodu planirano održavanje još naprednih kurseva za profesionalce, kako bi poboljšali svoje znanje i tako pomogli svojim firmama da budu konkurentnije na tržištu.

Ovaj kurs podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za inovacije (www.innovation.ba).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti