Obezbijediti pravnu sigurnost i otvoriti tržište

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Obezbijediti pravnu sigurnost i otvoriti tržište

U BiH je potrebno obezbijediti pravnu sigurnost i stabilnost institucija vlasti, otvoriti tržište i ukinuti administrativne prepreke s ciljem povećanja interesovanja za ulaganje u njenu privredu, rečeno je na manifestaciji "Biznis Day 2014" u Banjaluci.

18.12.2014. 09:03 / Izvor: SRNA

U BiH je potrebno obezbijediti pravnu sigurnost i stabilnost institucija vlasti, otvoriti tržište i ukinuti administrativne prepreke s ciljem povećanja interesovanja za ulaganje u njenu privredu, rečeno je na manifestaciji "Biznis Day 2014" u Banjaluci.

Izvršni direktor Savjeta stranih investitora BiH Bojana Škrobić-Omerović ukazala je na neophodnost partnerskog odnosa poslovne zajednice sa vlastima, te ujednačavanje entitetske zakonske regulative u oblasti privrednih društava.

Ona je situaciju u BiH, kada je riječ o domaćim i stranim investicijama, ocijenila jako lošom, zbog sve manjeg interesovanja za ulaganje, uprkos velikim potencijalima.

"Potrebno je poslati sliku pravne i političke sigurnosti, što mogu samo vlasti, te ukinuti prepreke za dobijanje raznih dozvola", kaže Omerovićeva.

Ona je ocijenila da vlasti u BiH ne obraćaju veliku pažnju na probleme privrednika zbog velike administracije, što otvara vrata korupciji.

"Iz toga razloga, ni same administracije ne mogu da pohvataju jedna drugu, tako da dobijamo sliku zemlje koja je politički i pravno nesigurna i kao takva nije interesantna za ulaganje", istakla je Omerovićeva.

Ona je dodala da je bankarstvo možda i najstabilniji sektor privrede, dok je u ostalim potrebno hitno ujednačavanje regulative. "Sve ostalo, porezi, privredna društva, dobijanje raznih dozvola, koncesija, javno-privatno partnerstvo je nešto što se pod hitno treba ujednačiti i stabilizovati", poručila je Omerovićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin ukazao je na potrebu reprograma kompletnog javnog duga, kao i borbe za iznalaženje tržišta domaće prerađivačke industrije.

"Potrebno je domaći proizvod učiniti dovoljno kvalitetnim kako bi njegova zastupljenost u našim prodajnim lancima bila više od 70 odsto", rekao je Zgonjanin.

On je dodao da je za poslovnu zajednicu jako bitno donošenje novog zakona o radu, istakavši spremnost poslovne zajednice na ustupke Savezu sindikata, kao socijalnom partneru.

"Ne želimo nikakva dodatna opterećenja, u smislu da smo neko ko uništava radnike, ali želimo da se s njima dogovorimo oko učešća radne snage u stvaranju konkurentnosti naše proizvodnje", naglašava Zgonjanin.

Prema njegovim riječima, potrebno je i rasterećenje privrede smanjenjem poreza, doprinosa i parafiskalnih nameta, te što skorije upućivanje u parlamentarnu proceduru zakona o multilateralnim kompenzacijama, radi popravljanja likvidnosti.

"Mi se u tom pogledu još nismo vratili na stanje iz 2009. i 2010. godine, iako smo prošle godine dobili ustupke u smislu 200 KM neoporezivog dijela dohotka", rekao je Zgonjanin.

Hrvatski ekonomista LJubo Jurčić smatra da svaka od zemalja regiona mora stvarati vlastiti nacionalni proizvod, nacionalno preduzetništvo i nacionalni kapital, dok se ono što nedostaje treba kompletirati uz strane ulagače.

"Zajednički problemi za sve zemlje regiona su neuspješna tranzicija, s jedne, i lutanje vlasti po pitanju kako voditi zemlju, sa druge strane, te očekivanje spasa od međunarodnih finansijskih institucija i EU", rekao je Jurčić.

Prema njegovom mišljenju, zemlje regiona imaju resurse za ulazak na tržište EU, ali nemaju sposobne vlade.

"Evropa ima godišnju potrošnju veću od 15.000 milijardi evra. Mislim da ne bi trebalo da bude problem da mi sa svojih 100 milijardi uđemo na to tržište, jedino nam nedostaje organizacija na državnom nivou", rekao je Jurčić.

Biznis klub Banjaluka je organizator današnje manifestacije "Biznis Day", uz podršku Privredne komore Repubike Srpske i Unije udruženja poslodavaca. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti