Podršku prestižnog Sirius programa dobila jedna kompanija iz BiH

22.01.2015. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Podršku prestižnog Sirius programa dobila jedna kompanija iz BiH

Era interneta pruža mogućnost da, bez obzira u kojem dijelu svijeta živjeli, bilo to u Africi ili BiH, imate jednake mogućnosti da uspijete globalno ukoliko vjerujete u biznis ideju koju imate.

Era interneta pruža mogućnost da, bez obzira u kojem dijelu svijeta živjeli, bilo to u Africi ili BiH, imate jednake mogućnosti da uspijete globalno ukoliko vjerujete u biznis ideju koju imate.

Tom makismom, čini se, vodio i Milenko Pilić, osnivač kompanije "HeySuccess", kada je aplicirao na prestižni program britanske Vlade pod nazivom Sirius, kojem je cilj dovesti mlade visokoobrazovane stručnjake koji imaju inovativne biznis ideje u Veliku Britaniju. 

Njegova ideja je prošla kroz oštru konkurenciju ovog programa i jedina je iz BiH. Zahvaljujući tome on, sa drugim članom svoga time, već dva mjeseca boravi u Velikoj Britaniji i priprema proboj svoje kompanije na svjetsko tržište.

Pilić je zajedno sa svojim bratom pokrenuo internet stranicu koja se zasniva na konceptu tzv. hub-a za globalne studentske programe tako da su na njihovoj stranici, na jednom mjestu, dostupne informacije vezane za stručne prakse, školarine, konferencije, ljetne škole, grantove, studentska natjecanja i dr. iz čitavog svijeta.

Pilić je, priča nam, ovaj site pokrenuo kada je završavao studije u Grčkoj jer je već tada shvatio da samo studiranje nije dovoljno za jednu mladu osobu.

''Potrebno je da mlada osoba prikupi još dosta iskustava, po mogućnosti međunarodnih. U tom smislu vidio sam i dosta mogućnosti u apliciranju za stručne prakse, konferencije i dr. u sklopu kojih su bili pokriveni svi troškovi. Na taj način sam uspio da proputujem 20-tak zemalja svijeta'', kaže naš sugovornik.

Kako bi približio te brojne mogućnosti i i drugima odlučio se napravti stranicu gdje će takve ponude biti objedinjene na jednom mjestu.

Sajt su pokrenuli u prosincu/decembru 2013. a za godinu dana došli su od cifre od oko 40.000 registriranih korisnika iz više od 120 zemalja svijeta. Na njihovoj stranici se trenutno može naći oko 3.000 programa i postali su, kaže nam, najveći studentski sajt za pretragu studentskih prilika globalno.

Kako im je trebao poticaj za iskorak u narednu, ozbiljniju fazu poslovanja odlučio se prijaviti na program Sirius. Iako jako puno ljudi konkurira na ovaj prestižni program britanske Vlade vjerovali su u svoju ideju i aplicirali.

U Velikoj Britaniji su već dva mjeseca. Dobili su svoj ured, mentore, a program im pokriva i troškove života za godinu dana. Također onaj tko prođe selekciju programa iz BiH dobiva i Graduate Entrepreneur vizu, koju britanska Vlada rijetko izdaje i samo ih je 100 dostupno godišnje. Sada im slijedi potraga za investitorima.

Govoreći o svojim iskustvima prilikom apliciranja navodi da iako postoji mogućnost apliciranja samo sa idejom, veće šanse imaju oni koji su već krenuli u realizaciju iste. Proces se, kaže, sastoji od ispunjavanja aplikacije koja se sastoji od 10-tak pitanja u kojem morate objasniti ideju, koje probleme njom mislite riješiti, što ste do sada postigli i sl. "Nakon što popunite ta pitanja morate kreirati kratki video u kojem ćete objasniti svoju ideju'', navodi on.

Ono što savjetuje onima koji planiraju da konkuriraju je da već počnu da rade, da otvore neki sajt da pokušaju naći partnere ili klijente te da je to nešto što je njima pomoglo jer pokazuje da ta ideja radi.

Bitno je, također, da svi članovi tima imaju diplomu i da je ona kod 50 posto članova tima iz 2013. godine i poslije. To je bitno zbog vize jer je ona striktna i to je jedan kriterija za dobivanje iste.

Sljedeći poziv bi, prema nekim informacijama, trebao biti otvoren na proljeće ove godine te smatra da bi to mogla biti prilika za mlade iz BiH da testiraju svoju ideju na tržištu kao što je Velika Britanija koje smatra najboljim mjestom u Europi što se tiče razvoja mladih biznisa jer postoji jako puno programa podrške, odličnih mentora i investitora.

Naglašava da u Siriusu traže ideje koje bi imale globalni utjecaj, a mogu se odnositi na bilo koju oblast. "U svakom slučaju preporučio bih svima koji imaju zanimljivu ideju da apliciraju jer im ovo može dati priliku da pokažu svoj talent", poručuje naš sugovornik.

Što se tiče budućih planova HeySuccessa planiraju u Londonu napraviti glavni ured a onda lagano, kada nađu investitora, otvarati urede po svijetu, prije svega u Americi.

''U procesu smo traženja investora kako bi mogli zaposliti još jednu-dvije osobe koje će nam pomoći u našem rastu. To je plan za neke naredne dvije godine. Cilj nam je da u ovoj godini dostignemo 150.000 registriranih korisnika i 10.000 programa u 140 zemalja svijeta", kaže on.

Za uspjeh je samo nebo granica

Dok je studirao u Grčkoj prijavio se na natječaj koji je raspisala Gianna Angelopoulos, Grkinja koju je Forbes svrstao među 50 najmoćnijih žena svijeta. Ona je davala po 10.000 eura grant sredstava za mlade Grke koji imaju dobre biznis ideje. Iako nije bio Grk aplicirao je. Njoj se svidjela ideja i dobio je grant.

''Upravo taj grant nam je otvorio mogućnosti da pokrenemo ovaj projekt i zaposlimo dodatne ljude. Čak i ako nešto izgleda nemoguće ono što je bitno je da pokušate, ukoliko vjerujete u svoju ideju jer samo nebo je granica'', poruka je našeg sugovornika svima koji imaju biznis ideje, a još nisu sigurni u to kako bi funkcionirali na tržištu.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti