Ulaganje u proizvodnju jagodičastog voća u Kladnju

23.01.2015. 14:41 / Izvor: eKapija.ba
Ulaganje u proizvodnju jagodičastog voća u Kladnju

Predstavnici firme "Frutti-Funghi"koja se već 17 godina bavi proizvodnjom i preradom bobičastog i jagodičastog voća i gljivama su ponudili direktna ulaganja u proizvodnju jagodičastog voća na području općine Kladanj ukoliko za isto bude zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača.

U kabinetu Općinskog načelnika Jusufa Čavkunovića održan je sastanak na kojem su pored predstavnika općine Kladanj prisustvovali i predstavnici Zadružnog saveza Federacije BiH, Kantonalne privredne komore Tuzla, Poljoprivredne zadruge „Bebrava" iz Kladnja, i strateškog partnera firme „Frutti-Funghi" doo Visoko.

Na sastanku je razgovarano o perspektivi razvoja jagodičastog voća na području općine Kladanj i to kroz zadružni model organiziranja.

Načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović je istakao da je opredjeljenje općine Kladanj strateški razvoj poljoprivrede a nezagađeno poljoprivredno zemljište treba da predstavlja prednost u razvoju poljoprivrede. Istakao je i da će općina Kladanj pružiti punu podršku svim aktivnostima koji vode ka zadružnom modelu organiziranja a posebno ako su formirana od samih proizvođača.

Predstavnici firme „Frutti-Funghi" doo koja se već 17 godina bavi proizvodnjom i preradom bobičastog i jagodičastog voća i gljivama su ponudili direktna ulaganja u proizvodnju jagodičastog voća na području općine Kladanj ukoliko za isto bude zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača.

Dogovoreno je da poljoprivredna zadruga „Bebrava" i strateški partner „Frutti-Funghi" doo naprave aplikacionu formu koju bi predstavnici općine Kladanj mogli ponuditi domaćim i međunarodnim organizacijama kako bi se pokušala iznaći dodatni ulaganja u proizvodnju jagodičastog voća.

Poslije sastanka predstavnici organizacije USAID i vanjski saradnik Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Adnan Maličević održali su predavanje na temu „Jagodičasto voće kao perspektiva razvoja regije Kladanj" za koje je vladalo veliko interesovanje građana.

Evidentiranje zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača jagodičastog voća i vođenje registra proizvođača će vršiti Poljoprivredna zadruga „Bebrava" Kladanj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti