Evropske integracije nemaju alternativu i moraju biti prioritet

01.02.2015. 11:10 / Izvor: Fena
Evropske integracije nemaju alternativu i moraju biti prioritet

Iako je ovakva izjava simbolična, ona bi definitivno trebala započeti put u reforme koje su nužne kako bi se pokrenuo proces EU integracija u BiH.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH izrazila je zadovoljstvo zbog prvog konkretnog koraka koje su institucije BiH poduzele u procesu EU integracija u novom mandatu kroz potpisivanje zajedničke Izjave Predsjedništva BiH.

"Iako je ovakva izjava simbolična, ona bi definitivno trebala započeti put u reforme koje su nužne kako bi se pokrenuo proces EU integracija u BiH, ali i osiguralo da BiH bude ekonomski održiva, efikasna i socijalno osjetljiva država. Naravno, ova izjava neće puno značiti ukoliko se sve političke snage u BiH u najskorijem mogućem roku ne uključe u ovaj proces i daju mu podršku, te ukoliko ubrzo ne krenemo u implementaciju konkretnih koraka u ekonomsko-socijalnim reformama na koje se Predsjedništvo BiH obavezalo tom izjavom", navodi se u saopćenju za javnost.

Također, Inicijativa za monitoring evropskih integracija pozdravlja stav visokih zvaničnika Evropske unije da je nužno uključiti civilno društvo u ovaj proces, ali izražava zabrinutost zbog činjenice da civilno društvo dosad nije bilo suštinski partner institucija i predstavnika vlasti u procesu EU integracija.

"Indikativno je da Predsjedništvo BiH nije konsultovalo predstavnike civilnog društva ni prilikom izrade zajedničke Izjave, te naglašavamo da cijeli proces reformi može doći u pitanje ukoliko se taj trend nastavi i dalje. Konačno, poručujemo svim predstavnicima političkih partija i institucija vlasti da EU integracije nemaju alternativu i da moraju biti prioritet, te da njima moraju biti podređeni svi pojedinačni interesi", navodi se u saopćenju.

Ove reforme će, kako se dodaje, nužno donijeti rješenja koja neće odgovarati svima, ali ne smijemo dozvoliti da nas u tom procesu blokira politikanstvo, kao što je zamalo bio slučaj u radu na zajedničkoj Izjavi Predsjedništva.

"Tražimo transparentnost u procesu planiranja i sprovođenja reformi na svim nivoima i u svim oblastima te osuđujemo svaki pokušaj da se proces reformi opstruira. Sve nužne reforme moramo napraviti, bez obzira da li one značile rezanje privilegija, smanjenje prihoda ili prenos nadležnosti, jer je to jedini način da zemlje članice EU ne odustanu i od ove, vjerovatno posljednje, šanse koju su dali Bosni i Hercegovini", navode iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Pozivaju parlament BiH, kao i sve partije u parlamentu BiH, ali i sve predstavnike partija i institucija na svim nivoima vlasti, da se uključe u ovaj proces i što je skorije moguće pokrenu sve kapacitete u radu na ovom procesu, te da u proces adekvatno uključe sve druge relevantne partnere, prije svega predstavnike civilnog društva.

Pozivaju i predstavnike Evropske Unije da ostanu dosljedni u svojim zahtjevima i ne dozvole da ovaj proces bude kompromitovan već poznatim političkim igrama kakve smo u BiH gledali proteklih godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti