Đaci iz Srpca bježe od posla budućnosti

12.02.2015. 13:28 / Izvor: Glas Srpske
Đaci iz Srpca bježe od posla budućnosti

Od anketirana 183 učenika iz tri centralne osnovne škole u Srpcu, Sitnešima i Razboju, svega njih 14 se izjasnilo da bi željelo da se obučava za mašinskog tehničara na CNC mašinama.

Iako je posao CNC operatera jedan od najtraženijih u posljednjih nekoliko godina, srbački osnovci nisu dovoljno zainteresovani da životnu egzistenciju pronađu upravo u ovoj struci.

Od anketirana 183 učenika iz tri centralne osnovne škole u Srpcu, Sitnešima i Razboju, svega njih 14 se izjasnilo da bi željelo da se obučava za mašinskog tehničara na CNC mašinama.

Da je ovaj podatak poražavajući svjedoči činjenica da je srbačkim đacima Centar za stručno obrazovanje odraslih u kojem se obavljaju obuke za CNC operatere bukvalno pred nosom, jer se nalazi u krugu Školskog centra "Petar Kočić".

"Na obuke u ovaj centar dolaze kadrovi iz cijele RS, a mladi ne prepoznaju da se radi o zanimanju koje će biti veoma potrebno u budućnosti. Najveći broj njih se odlučuje za gimnaziju i ekonomsku školu, a nešto manje za zanimanje automehaničara, instalatera, trgovca i poslovnog sekretara", rekao je školski pedagog Žarko Brkanlić.

Srbačku omladinu ne privlači ni činjenica da se radi o deficitarnom zanimanju za kojim postoji sve veća potreba u drvnoj i metalskoj industriji u RS, a naročito u evropskim zemljama, poput Njemačke, Italije, Slovenije i skandinavskih zemalja u kojima plate dostižu i do 3.000 evra.

Obuku za CNC operatere u Srpcu vodi udruženje "Interfob" koje je prije tri godine iniciralo otvaranje akademije na kojoj se edukuju kadrovi za devet profila. Direktor udruženja Zoran Vuković kaže da se na konkurs za obuku za CNC operatera nedavno prijavio veliki broj starijih kandidata.

"Planirali smo besplatnu obuku za tri vrste profila, ali je najveći broj njih izrazio želju da se obučava za CNC operatere za drvo", istakao je Vuković.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić kaže da je lokalna uprava prošle godine finansirala obuku za rad na CNC mašini u drvnoj industriji za pet polaznika.

"Izdvojili smo gotovo 6.000 maraka kako bismo edukovali petoro nezaposlenih koji su na ovaj način obučeni i kvalifikovani za rad u drvnoj industriji, a neki od njih su odmah nakon toga pronašli posao", istakao je Ćirić.

Neće ni u tekstilce

Pedagog Školskog centra "Petar Kočić" Srbac Žarko Brkanlić kaže da se niko od učenika nije izjasnio za zanimanje tekstilni tehničar, krojač i cvjećar.

Zanimljivo je da je Srbac oduvijek bio jedan od najvećih centara tekstilne proizvodnje u BiH u kojem i danas uspješno radi nekoliko tekstilnih pogona, a jedan od njih je otvoren prije godinu i po i zapošljava više od stotinu radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti