Đokić: Reformom privrede omogućiti ekonomski rast

16.02.2015. 07:41 / Izvor: SRNA
Đokić: Reformom privrede omogućiti ekonomski rast

​Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je cilj reforme privrede realizacija Ekonomske politike Srpske za 2015. godinu, odnosno omogućavanje većeg ekonomskog rasta Srpske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je cilj reforme privrede realizacija Ekonomske politike Srpske za 2015. godinu, odnosno omogućavanje većeg ekonomskog rasta Srpske.

Đokić je rekao da će dio od 11 zakona, koje je Odbor za reformu privrednog sistema Republike Srpske danas pripremio, odnosi na izmjene i dopune postojećih zakona, posebno iz finansijske oblasti, dok se dio odnosi na aktivnosti koje bi trebalo da budu pokrenute kroz organe BiH.

"Na primjer, bilo kakva reforma sistema PDV-a je nadležnost Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara BiH", rekao je Đokić gostujući večeras na Alternativnoj televiziji.

On je istakao da je u tom smislu važna koordinacija vlasti Republike Srpske i BiH, jer u suprotnom ne bi bilo efekta.

Đokić je naglasio da će brojne aktivnosti biti započete u ovoj godini, ali će dio tih aktivnosti biti prenesen i u naredne godine, jer je nemoguće provesti sveobuhvatnu i po sadržaju zahtjevnu reformu u jednoj godini.

On je napomenuo da je Vlada Srpske kontinuirano već devet godina nosilac promjena, te da je u tom periodu doneseno mnogo novih i reformskih zakona, ali da su reforme "živ i dinamičan proces koji u svakom društvu traje".

"U datim okolnostima se procjenjuje da mjere koje su ranije donesene više ne mogu da daju rezultate, potrošile su svoje dinamičke potencijale i treba donijeti nove. Svjesni smo da treba donositi neke nove mjere, uključujući neke nove zakone i politike", rekao je Đokić.

Komentarišući štrajkove u pojedinim preduzećima, Đokić je rekao da su to pojedinačni primjeri problema, ali da postoje i dobri primjeri preduzeća koja ostvaruju zacrtane planove.

On je naglasio da Vlada Srpske pruža podršku radnicima kojima se duguju plate, ali da ne može odgovarati za privatizovana preduzeća.

"Odgovornost snosi menadžment, vlasnik preduzeća na teret imovine koju imaju ta preduzeća. Treba učiniti sve da te plate budu isplaćene", rekao je Đokić.

On je istakao da se Vlada Srpske bavi tim pitanjima u granicama svojih ovlašćenja, ali da može odgovarati samo za one firme koje su u 100 odsto ili u većinskom vlasništvu Republike Srpske.

"Preduzeća kao što su `Trudbenik` ili `Unis` su privatizovana, gdje Vlada nije mogla da utiče na poslovnu politiku vlasnika ili menadžmenta, koji je eventualno u nekom vremenu donosio odluke koje nisu bile adekvatne i danas imaju problem. Za sve ono što može da pomogne, Vlada stoji na raspolaganju", rekao je Đokić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti