Mišić: Srpskoj ne treba novi Zakon o radu

18.02.2015. 08:27 / Izvor: SRNA
Mišić: Srpskoj ne treba novi Zakon o radu

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog za donošenje novog zakona o radu u Srpskoj, već da treba samo dosljedno primjenjivati postojeći zakon.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog za donošenje novog zakona o radu u Srpskoj, već da treba samo dosljedno primjenjivati postojeći zakon.

"Jedini problem koji imamo kada je riječ o Zakonu o radu jeste nesposobnost nadležnih organa da kontrolišu primjenu postojećeg zakona, a to znači da radnik prima platu i ima uplaćene doprinose", rekla je Mišićeva danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka delegacije Saveza sindikata sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i resornim ministrima.

Mišićeva je istakla da Savez sindikata Republike Srpske traži dosljednu primjenu postojećeg Zakona o radu, ističući da Sindikat nije u Radnoj grupi Vlade Srpske za reformu radnog zakonodavstva, jer ne želi da učestvuje u izradi novog zakona o radu, o čijem donošenju se Vlada nije izjasnila.

"Nijedno radničko pravo ne smije i neće biti smanjeno. Savez sindikata Republike Srpske će se zato boriti svim sredstvima", poručila je Mišićeva.

Ona je ponovila da Republika Srpska treba dosljednu primjenu postojećeg Zakona o radu kada je riječ o radnicima "Trudbenika", "Kosmosa", "RAOP-a", Fabrike cijevi, kao i svih onih koji danas ne mogu dobiti svoju mukom zarađenu platu.

"Ukoliko pregovori sa Vladom Republike Srpske krenu u smjeru koji ne nudi rješenje koje je dobro za radnike i sindikat, Savez sindikata Republike Srpske dostaviće Vladi na desetine hiljada potpisa radnika koji su rekli ne donošenju novog zakona o radu", istakla je Mišićeva.

Ona je najavila da će Savez sindikata Republike Srpske preduzimati dalje korake prema odlukama Generalnog vijeća i Predsjedništva Saveza.

Mišićeva je rekla da je Savez sindikata Republike Srpske uključen u rad vladinih Odbora za reformu javnog sektora i Odbora za reformu privrednog sistema Republike Srpske.

"Tražimo donošenje novog zakona o inspektoratu Republike Srpske u kojem će sindikat biti strana u postupku koja će tražiti da se iskontroliše primjena prava iz Zakona o radu i kolektivnih ugovora, te da se moraju dati potpuno drugi alati u ruke inspektora i mora se odlučivati o tome ko to može i koliko dugo biti inspektor", navela je Mišićeva.

Ona je rekla da je ovo neophodno kako bi bile izbjegnute današnje situacije da radnici "Trudbenika" mjesecima ne primaju plate, nisu im uplaćeni doprinosi, a da kontrolni organi ne čine ništa.

"Kako je moguće da neko mjesecima i godinama ne isplaćuje plate i da nema reakcije Poreske uprave Republike Srpske kada je riječ o porezima i doprinosima, a istovremeno nam propadaju fondovi zbog čega penzioneri imaju veoma nisku penziju", upitala je Mišićeva.

Ona je dodala da je Savez sindikata zatražio odgovor od Vlade i u vezi sa radnicima "Kosmosa" i Fabrike cijevi Derventa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti