Dogovoren sastav Vijeća ministara BiH

22.02.2015. 18:38 / Izvor: Federalna.ba
Dogovoren sastav Vijeća ministara BiH

Prema dogovoru, SDA, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dobija dvije ministarske pozicije i dvije pozicije zamjenika ministra, DF jednu ministarsku i jednu poziciju zamjenika ministra, a HDZ BiH tri ministarske pozicije i četiri zamjenika ministara.

Lideri političkih stranaka koje čine vlast na nivou BiH postigli su danas u Sarajevu dogovor o sastavu Vijeća ministara BiH.

Prema dogovoru, SDA, osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dobija dvije ministarske pozicije i dvije pozicije zamjenika ministra, DF jednu ministarsku i jednu poziciju zamjenika ministra, a HDZ BiH tri ministarske pozicije i četiri zamjenika ministara.

Stranke okupljene u Savezu za promjene dobile su tri ministarske i tri pozicije zamjenika ministra.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da će SDA u novom sazivu Vijeća ministara BiH dati jednog ministra iz Republike Srpske s obzirom da je zakonska obaveza da četiri ministra budu iz ovog entiteta.

"Krajnje je vrijeme, peti mjeseci od izbora, za formiranje nove vlasti i nema nikakvih razloga za odgađanje", izjavio je Bosić.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da će ta stranka imati jednog ministra iz RS-a, uz napomenu da ona želi iz cijele BiH pozicionirati svoje ljude na čelo dogovorenih ministarskih resora.

Željko Komšić, lider DF-a, činjenicu da je toj stranci u dogovoru namijenjena samo jedna ministarska pozicija, prokomentirao je riječima: “Nije važan broj stolica, važno je da BiH dobije Vijeće ministara".

Nakon dogovora, novinarima su se obratili i drugi učesnici, pa je Mladen Ivanić lider PDP-a, uoči sutrašnje posjete Bosni i Hercegovini visoke evropske dužnosnice Federice Mogherini, rekao kako se nada da će Parlamentara skupština BiH sutra odobriti zajedničku Izjavu članova Predsjedništva BiH.

Kako je kazao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koaliciji okupljenoj oko te stranke u novom Vijeću ministara treba da pripadnu tri ministarstva - u resorima finansija, odbrane i pravde, te četiri pozicije zamjenika ministara, i to u resorima ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija.

Strankama koje čine Savez za promjene namijenjene su, prema Čovićevim riječima, tri ministarske pozicije - u resoru vanjske trgovine, vanjskih poslova i sigurnosti, kao i tri pozicije zamjenika ministara - na mjestima civilnih poslova, odbrane te izbjeglica.

Čović je dalje kazao da su SDA-u, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, namijenjeni ministarski resori civilnih poslova te izbjeglica, kao i pozicije zamjenika ministara u resorima finansija i pravde.

Demokratskoj fronti pripast će mjesto ministra prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra u resoru odbrane.

Čović je najavio večerašnji nastavak razgovora lidera političkih stranaka o formiranju budućeg saziva Vlade Federacije u pokušaju, kako je rekao, da do kraja iduće sedmice budu formirani i novo Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije.

Sastanku su, osim Bosića i Čovića, prisustvovali zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, te predsjednici PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić i DF-a Željko Komšić, kao i predstavnik HSS-a BiH Mario Karamatić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti