Zaustavljen rast cijena hrane u svijetu, a u BiH još nema pada

08.03.2015. 12:31 / Izvor: Večernji List
Zaustavljen rast cijena hrane u svijetu, a u BiH još nema pada

Globalne cijene hrane u svijetu već duže vrijeme su u opadanju. U veljači su opale za visokih jedan posto, na najnižu razinu u posljednje četiri i pol godine, priopćila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Globalne cijene hrane u svijetu već duže vrijeme su u opadanju. U veljači su opale za visokih jedan posto, na najnižu razinu u posljednje četiri i pol godine, priopćila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). U priopćenju se navodi da su cijene žitarica, mesa i šećera umanjene, cijena ulja je mirovala, a samo su mliječni proizvodi značajno poskupjeli.

Uzaludna očekivanja

Uzalud građani u BiH željno očekuju da cijene namirnica napokon počnu padati. Nije da nema razloga za to – gorivo je obuzdalo rast, značajno je i pojeftinilo. Primjetan je pad prometa koji u slučaju pojedinih artikala, posebice onih luksuznih, iznosi i 50 posto. Plaće djelatnika ne rastu, zapravo padaju, cijene u okruženju uglavnom su niže, jeftina radna snaga… Unatoč svim činjenicama, dovoljno je pogledati u statističke pokazatelje i konstatirati kako su pojeftinjenja tek neznatna, dok poskupljenja dolaze tiho, ali sigurno.

"Ja nisam primijetila neka pojeftinjenja. Doduše, ima dosta akcija te se neki artikli prodaju jeftinije. Nažalost, to je ili loša roba koja se ne prodaje, a ponekad je i rok trajanja pri kraju. Zapravo, želite li kupiti nešto kvalitetno, morate duboko zavući ruku u džep", tvrdi domaćica, dodajući kako se na radiju, ali i televiziji, umjesto kvalitetnih emisija, uglavnom mogu čuti i vidjeti razne reklame i ponude robe sumnjive kvalitete.

Zaustavljen rast u svijetu

Velika proizvodnja na globalnoj razini, niska cijena nafte i ograničena potražnja iz velikih uvoznika, uključujući Kinu, pomogli su da se zaustavi rast cijena hrane. Hrana je počela pojeftinjavati u travnju 2014. godine, a indeks je trenutačno najniži od srpnja 2010. godine. FAO prognozira da će proizvodnja hrane u 2015. godini dostići 2542 milijarde tona. Cijene životnih namirnica u BiH, ali i ostalim zemljama Balkana su nerijetko skoro iste ili približne onima u najbogatijim zemljama Europe i svijeta gdje su prosječna primanja građana za pet, ali i deset puta veća od prosječnih primanja građana na Balkanu.

"Ponekad čujem od trgovaca kako je ovdje sve jeftinije nego u Hrvatskoj, a posebice u Njemačkoj. To nije istina! Bila sam kod sina u Zagrebu i mogu vam reći da je većina proizvoda jeftinija. Jedino su skuplji restorani", tvrdi naša sugovornica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti