Domaće firme da se prijave u stečajnu masu Tuš Tradea radi potraživanja

17.03.2015. 13:37 / Izvor: eKapija.ba
Domaće firme da se prijave u stečajnu masu Tuš Tradea radi potraživanja

Općinski sud u Bihaću proglasio stečaj u Tuš-u. Dugovanja prema domaćim dobavljačima oko 20.000.000 KM.

Općinski sud u Bihaću pokrenuo je stečajni postupak u firmi Tuš Trade d.o.o. Bihać, koja je poslovala u okviru slovenačkog trgovačkog lanca Tuš, koji je ostao dužan oko 20.000.000 KM domaćim dobavljačima po osnovu potraživanja.

Advokat oštećenih dobavljača Tuš-a Senad Bilić izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba da je pokrenut krivični postupak protiv više fizičkih lica građana Republike Slovenije i firme Tuš.

"Od Tužilaštva BiH zatražili smo da kao se kao privremena mjera zabrani bilo kakva statusna promjena firme, kao što je proglašenje stečaja, do okončanja krivičnog postupka. Pošto očito nije postupljeno po tome, iz Tuš-a su se obratili Općinskom sudu u Bihaću i zatražili pokretanje stečajnog postupka", pojasnio je Bilić.

Rekao je da, odmah po saznanju za tu činjenicu, Općinski sud je obaviješten o pokrenutoj krivičnoj prijavi, te da je SIPA preduzela istražnje radnje, i zamoljen da ne pokreće stečajni postupak.

"S obzirom da je stečajni postupak otvoren, pravna lica dužna su svoja potraživanja prijaviti u stečajnu masu", upozorio je Bilić.

Na pitanje koliko iznose ukupna potraživanja domaćih dobavljača, Bilić je kazao da se radi o cifri od oko 20.000.000 KM, i da je lično zastupajući oštećene prijavio oko 4,5 miliona KM potraživanja, te da je za taj iznos podnesena krivična prijava.

Kazao je da je nije optimista kada je u pitanju naplata potraživanja, jer stečajna masa iznosi 2.000 KM koliko je iznosio osnivački capital TUŠ Tradea.

"Oni su osnovali firmu ‘Tuš’ d.o.o. sa 20.000.000 KM kapitala, a nakon toga registrovali su drugu firmu pod imenom ‘Tuš Trade’ d.o.o. sa 2.000 KM osnivačkog kapitala, koja nema ništa na sebi, te su prebacili poslovanje na tu firmu i sada je ta firma ostala dužna ljudima", rekao je Bilić.

Intezivirati podizanje optužnice na Sudu BiH

Prema riječima člana koordinacionog odbora oštećenih dobavljača Tuš-a pri VTK BiH i direktora firme Intercamp d.o.o. iz Sarajeva Nedima Kalamujića, privremeni stečajni upravnik Hasan Redžić podnio je 17. februara 2015.  godine dokumentaciju za pokretanje stečajnog postupka nad TUŠ Trade d.o.o. Općinskom sudu u Bihaću.

"Sud je za 12. mart 2015. godine zakazao ročište, a jedini zakonski osnov za odbijanje stečaja je ako je stečajna masa niža od sudskih troškova. Za pretpostaviti je da se Sud u Bihaću upustio u provođenje stečaja, te bi trebao raspisati javni poziv povjeriocima da se prijave za namirenje iz stečajne mase. Koliku su stečajnu masu prijavili za TUŠ Trade d.o.o. trenutno ne znamo", rekao je Kalamujić.

On smatra da povjerioci TUŠ-a strahuju da stečajna masa nije ni izbliza dovoljna za namirenje obaveze prema dobavljačima u zemlji, a koji prema polugodišnjem izvještaju iznose oko 20.000.000 KM.;

"Nakon provedenog stečajnog postupka iz koje stečajne mase se neće namiriti oštećenim, njima ostaje da traže namirenje od osnivača na bazi ili presuđene krivične prijave na sudu BiH ili presuđene naplate potraživanja u paričnom postupku. Postupak uključuje međunarodnu pravnu pomoć, s obzirom da je osnivač Slovenac" pojasnio je Kalamujić.

Kako je kazao, problem je daleko širi od samog duga, jer su Slovenci oštetili firme u BiH koje zapošljavaju više od 1.000 ljudi i učestvuju u BDP-u sa više od milijardu KM, te godišnje plaćaju poreze i doprinose u iznosu većem od 500 miliona KM.

Dodao je da oštećeni povjereioci Tuš-a pokušavaju intenzivirati podizanje optužnice na Sudu BiH, ali istraga ide sporo i javnost može vidjeti kako radi BH pravosuđe i čime se bavi.

"Preko VTK BiH pokušavamo zamoliti Predsjedništvo BiH da u skorom susretu sa Slovenačkom stranom potenciraju rješavanje ovog problema, a imajući na umu i dosadašnju štetu koju su lica iz Slovenije prouzrokovala građanima i privrednicima iz BiH", rekao je Kalamujić.

Naveo je da oštećeni povjerioci Tuš-a razmatraju dalje korake za intenziviranje rada nadležnih državnih organa u rješavanju ovog problema.

Upozorenje VTK BiH

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) ranije je u svom saopćenju upozorila domaće privrednike da u slučaju pokretanja stečajnog postupka, oni će ostati bez mogućnosti naplate svojih potraživanja.

VTK BiH navela je da kompanija "Tuš" pokušava "na mala vrata" izvući se s nelegalno ostvarenom ogromnom dobiti i to putem proglašavanja stečaja firme "Tuš Trade" Bihać, ali i da nadležne institucije gotovo ništa ne rade da to spriječe.

Dug Poreznoj upravi FBiH oko 2,5 miliona KM

Porezna uprava FBiH saopćila je sredinom februara da je u skladu sa svojim nadležnostima izvršila kontrolu poreznih obveznika “Tuš” d.o.o. Bihać i “Tuš Trade”  d.o.o Bihać kojom je obuhvaćen period poslovanja od 1. januara 2008. do 31. decembra 2014. godine.

"Inspektori Porezne uprave FBiH utvrdili su dodatne obaveze po osnovu doprinosa na plaće i iz plaća, te obaveze po osnovu poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti i poreza po odbitku u ukupnom iznos od oko 2,5 miliona KM", navedeno je u saopćenju Porezne uprave FBiH.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti