Razvijene i stabilne porodične firme prilika za snažnu privredu RS

27.05.2015. 12:54 / Izvor: eKapija.ba
Razvijene i stabilne porodične firme prilika za snažnu privredu RS
OTVORI GALERIJU

Porodične firme u Republici Srpskoj jedine mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju.

Porodične firme u Republici Srpskoj jedine mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju, zaključak je drugog poslovnog foruma o porodičnim firma "Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske" koji se održava u Banjaluci u organizaciji Centra za edukaciju "Pro Educa". Značajna većina kompanija tek u sljedećim godinama treba da se suoči s generacijskom tranzicijom, angažmanom spoljnih menadžera, odlučivanjem o daljem razvoju ili prodaji i mnogim drugim specifičnim izazovima za sve porodične firme u svijetu.

"Procesi s kojim se suočavaju domaće porodične firme, ali i velika većina firmi u regionu su složeni i odlučujući za dalji opstanak i razvoj ne samo porodičnih firmi, već i cjelokupne privrede i zato je jasno da se radi i o izuzetno velikom izazovu i neizvjesnosti za domaću privredu. Vlasnici i mendažeri porodičnih firmi treba da urade sve što je u njihovoj moći da obezbijede opstanak svojih kompanija i nakon prenosa vlasništva na njihove nasljednike, na način što će ulagati u odgovarajuće edukacije, podršku stručnjaka i strateški pristup stabilizaciji i razvoju svojih porodičnih firmi. S druge strane, država treba da obezbijedi maksimalnu podršku razvoju i popularizaciji preduzetništva kod mladih i u društvu, jer su porodične firme jedina prilika za dugoročnu stabilizaciju privrede Republike Srpske", rekao je Dragan Močević, autor projekta "Porodične firme – stub razvoja ekonomije Republike Srpske".

Privrednici koji su uspješno prošli sve faze rasta kompanije od porodične firme do internacionalne grupacije spremni su da svoja dragocjena iskustva podijele sa vlasnicima i mendažerima porodičnih firmi, što je kako priznaju i jedna od njihovih obaveza. Podrška razvoju i jačanju preduzetništva treba da bude prioritet svake izvršne i lokalne vlasti u regionu, svakog odgovornog pojedinca i institucije, jer samo porodične firme omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta, u svijetu i do 60 odsto.

"Čestitam organizatorima na ovom sjajnom forumu, promociji porodičnog biznisa i informatike. Nadam se da će država poslije ovog foruma imati više sluha ne samo za unapređenje porodičnog biznisa već i za unapređenje informacione ekonomije, jer su danas ekonomija i informatika jedno te isto", rekao je Veselin Jevrosimović, predsjednik "ComTrade" grupe. 

Drugom poslovnom forumu o porodičnim firmama prisustvovalo je 150 učesnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti