Pakistan postaje značajno izvozno tržište za bh. namjensku industriju?

01.06.2015. 14:07 / Izvor: eKapija.ba
Pakistan postaje značajno izvozno tržište za bh. namjensku industriju?

BiH ima velikih mogućnosti da svoju namjensku industriju probije na pakistansko tržište. Veleposlanik BiH u ovoj zemlji Nedim Makarević kaže za kaže da je bh. kompanija Igman iz Konjica već uspjela ostvariti izvoz u vrijednosti od oko milijun KM.

BiH ima velikih mogućnosti da svoju namjensku industriju probije na pakistansko tržište. Veleposlanik BiH u ovoj zemlji Nedim Makarević za ekapija.ba kaže da je bh. kompanija Igman iz Konjica, krajem prošle godine, uspjela na ovo tržište izvesti snajpersko streljivo. Radi se o izvozu vrijednom milijun KM. 

''Ovo je prva isporuka, a pozitivno je što bi još dvije trebale uskoro uslijediti.  Moramo još angažirati potencijele koje ima Pretis Vogošća sa svojim granatama i municijom'', kaže nam veleposlanik Makarević.

Ovu vrstu streljiva, osim BiH, proizvode još Južna Koreja, Južna Afrika i Velika Britanija. Ono što je veliki uspjeh da su se za ovaj posao natjecale sve navedene zemlje, ali je posao dobila bh. kompanija. 

Nadam se da se neće završiti samo na ovoj isporuci nego da će biti i još mnogo drugih, navodi on.

Dodaje da je Pakistan zemlja ogromnog potencijala kojeg mi još nismo svjesni. O tome u kojim oblastima prema njegovom viđenju leže mogućnosti za suradnju kaže da bi BiH mogla izvoziti  drvo, namještaj i halal hranu.

Što se tiče mogućnosti ulaganja Pakistana u BiH i eventualne suradnje to je svakako u oblast tekstilne industrije, kirurških instrumenata koje mi već uvozimo preko Njemačke pa plaćamo tri puta skuplju cijenu. Tu su i sportski produkti.

Makarević podsjeća da je Pakistan radio sve od lopte do dresova za zadnje Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Navodi da Pakistan ima dosta restrikcija i iz tih razloga im BiH tržište može biti interesantno za otvaranje pogona gdje bi uvozili polufabrikate, prije svega u tekstilnoj industriji, i izrađivali proizvode koje bi kao finalne, sa oznakom Made in BiH, izvozili na EU ili neka druga tržišta.

Makarević, koji iza sebe ima iskustvo rada kao savjetnik velikih svjetskih komapanija, je veleposlanik BiH u ovoj zemlji od 2013., a bilateralna razmjena sa ovom zemljom u 2014. je utrostručne i iznosila je nešto manje od 4 milijuna KM. Jedna od razloga je i aktivnija ekonomska diplomacija. 

Naš sugovornik kaže da je zadovoljan što je razmjena utrostručena, ali jasno je, navodi, da postoji mogućnost njenog još većeg povećanja. To će biti moguće ukoliko, ističe, budemo svi predano radili na tome.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti