Nedim Makarević - diplomata sa iskustvom rada u međunarodnim kompanijama

02.06.2015. 13:25 / Izvor: eKapija.ba
Nedim Makarević - diplomata sa iskustvom rada u međunarodnim kompanijama

Nedim Makarević, veleposlanik BiH u Pakistanu, jedan je od rijetkih bh. diplomata koji iza sebe ima iskustvo rada u međunarodnim kompanijama. Naime, nakon završetka inženjerskog studija u Njemačkoj, radio je kao savjetnik u brojnim svjetskim korporacijama.

Nedim Makarević, veleposlanik BiH u Pakistanu, jedan je od rijetkih bh. diplomata koji iza sebe ima iskustvo rada u međunarodnim kompanijama. Nakon završetka inženjerskog studija u Njemačkoj, radio je kao savjetnik u svjetskim korporacijama poput Audija, BioDate, Sanofi-Aventisa, Mercedes Benza, VW, Pyramide, Dimesion Data, Deutsche Bank te kao savjetnik za malezijsku Vladu (MIDA, MIA).

Suosnivač je AirNet Group, korporacije koja je imala partnerstvo sa svjetskom korporacijom CISCO Systems.

O tome što je potrebno uraditi da bi BiH privukla neke veće investicije kaže da je, između ostalog, potrebno uvesti poreske olakšice za investitore te olakšati registraciju kompanija.

Navodi i da je nedavno uspio dovesti ekipu pakistanske producentske kuće u Bosnu i Hercegovinu kako bi pronašli odgovarajuće lokacije za film i počeli sa snimanjem. No, ono što nije poticajno je da neće moći dobiti povrat PDV-a što je uobičajena praksa u drugim zemljama.

"To bi se moralo izmjeniti i pružiti mogućnost ljudima koje dolaze sa investicijama po projektnoj osnovi za povrat PDV-a. To bi bio poticaj filmskoj industriji po kojoj smo mi već poznati u svijetu", smatra Makarević.

Što se tiče izmjena i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja nužno je, smatra, vidjeti koje se izmjene mogu napraviti realitvno brzo u oblastima koje će olakšati privlačenje investicija.

Ipak, napominje da ono što BiH treba, unatoč stranim investicijama, krenuti sa iskorištavanjem vlastitih, unutarnjih potencijala.

''Naravno da nam trebaju investicije, ali toliko se može izvući iz naših sopstvenih resursa. Tu su nesagledive mogućnosti od čijeg korištenja bi odmah osjetili  efekte. Nadam da ćemo to uspjeti uraditi u skorije vrijeme'', kaže Makarević za ekapija.ba.

Problem vidi i u tome što kod nas ljudi samo pričaju o problemima i traže krivce za njih. To se, smatra, mora promijeniti.

"Naručite vodoinstalatera i nekog drugog  majstora pa ćete vidjeti kako će završiti posao. Znam prijatelje koji traže kvalificiranu radnu snagu, a ne mogu je naći. Možemo živjeti u nekim pričama i fantazijama, ali ono što je jasno je to da se mora raditi", kaže Makarević.

Smatra da nama na ovim prostorima nedostaje impuls za boljitak. Sebe smatra optimistom i osoba je koja na probleme gleda kao na nove šanse.

''Kod nas čovjek koji ima kuću, livadu, izvor i golfa 2 za kojeg nema zimske gume i gorivo i on sebe smatra siromašnim. Ipak po svim svjetskim mjerilima on je bogat čovjek. Ono što oni trebaju vidjeti je život u Pakistanu i što znači biti bez ičega'', priča nam Makarević.

BiH zemlja puna potencijala koje treba iskoristiti

Smatra da smo mi bogata zemlja i ono što trebamo naučiti je samo kako da koristimo svoje reusrse. Onda nam, smatra, neće biti bitno hoćemo li biti u EU ili izvan nje.

''Hajde da budemo toliko dobri da nas mole da uđemo u EU. Mi sve te resurse imamo, počevši od pitke vode, drveća pa nadalje. Imamo preko milijun turista godišnje iako se ništa ne ulaže u tu oblast. Možete li zamisliti što bi bilo kada bi počeli ulagati i planirati razvoj te oblasti'', pita se naš sugovornik.

Makarević je autor više znanstvenih radova, objavljenih u indeksiranim znanstvenim žurnalima širom svijeta, a prije nekoliko dana je i u Sarajevu predstavio svoju knjigu ''Influence of IT security on banks competitivenes'' koja govori o važnosti IT sigurnosti za konkurentnost bankarskog sektora.

Ideju za ovu knjigu je dobio dok je radio diplomski rad koji je bio na temu kriptologije –koja se bavi znanosti kodiranja i dekodiranja signala. Uuvidio je da je ova oblast od izuzetne važnosti i za države i za druge sektore koji veliku važnost polažu na sigurnosti informcija kao što je bankarstvo.

Navodi da postojanje globalnog špijunskog projetka kao što je Echelon, putem kojeg su prikupljane informacije ne samo putem satelita, nego i podvodnim kablovima ,pokazuje kako je sigurnost informacija veoma važna.  

Osobito je to bilo važno za njegove klijente diljem svijeta kojima je bio konsultant. ''To mi je dalo impuls kako se to može riještiti i to sam pokušao uraditi ovom knjigom. Ona pruža mogućnosti menadžementu kompanija da se odredi po pitanju IT sigurnosti, a istovremeno je i znanstvenog karaktera tako da na osnovu nje doktoranti koji se bave ovom problematikom mogu razraditi još nekoliko teza'', kaže nam Makarević. 

Borba glazbom

Podsjetimo, Makarević je na veleposlaničku poziciju došao 2013., a od 2014. nerezidentno pokriva i Afganistan. Od njegovog dolaska na ovo mjesto vanjskotrgovinska razmjena sa ovom zemljom se utrostručila. 

Nakon napada na školu u Pešavaru u kojoj su talibani ubili 130 djece, snimio je glazbeni spot i pokrenuo kampanju kako bi potaknuo druge diplomate da skrenu pažnju na stradanje u ovoj zemlji. Dobitnik je nagrade Instituta za mir i diplomatske studije u Islamabadu za najdiplomatu 2014. Profesor je na European Education Group-u sa sjedištem u Njemačkoj. Oženjen je i otac dvoje djece. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti