Povezivanje domaćih preduzeća sa privrednicima iz Austrije

25.06.2015. 09:39 / Izvor: eKapija.ba
Povezivanje domaćih preduzeća sa privrednicima iz Austrije

​Prvi dan posjete privredne delegacije iz Republike Srpske Austriji je protekao u intenzivnim razgovorima i B2B susretima privrednika sa austrijskim firmama.

Prvi dan posjete privredne delegacije iz Republike Srpske Austriji je protekao u intenzivnim razgovorima i B2B susretima privrednika sa austrijskim firmama.

Danas je drugi dan trodnevnih B2B (business to business) sastanaka tj. sastanaka između bosanskohercegovačkih i austrijskih kompanija, u organizaciji Centra za ekonomski i ruralni razvoj CERD, a u saradnji sa Privrednom komorom Austrije (WIFI-IKT) i Predstavništvom Republike Srpske u ovoj zemlji.

Sastancima prisustvuju vlasnici malih i srednjih preduzeća (MSP) iz BiH, srednji i visoki menadžment, kao i preduzetnici iz organizacija zainteresovanih za uspostavljanje poslovne saradnje sa firmama iz Austrije.

"Svako naše preduzeće je u toku jučerašnjeg dana imalo priliku da se sastane sa u prosjeku 3-4 austrijske firme koje su pokazale interes za saradnju. Razgovori su bili veoma produktivni i sa jasnim ponudama od strane austrijskih kompanija. Nadamo se da će ovakve vrste razgovora dovesti i do sklapanja konkretnih poslova, što nam je i krajnji cilj", izjavio je predsjednik CERD-a Miodrag Matavulj.

Bilateralni susreti su kreirani na osnovu preferencija učesnika, kako bi se sastanci bili maksimalno efektivni. Naime, učesnici su naveli koje vrste poslova žele da započnu - da li je u pitanju prodaja, kupovina, zastupništvo, zajedničko ulaganje i sl., a naveli su i profile svojih kompanija/organizacija, kao i vlastite profesionalne profile. Ovoj inicijativi su se priključile i predstavnici opština Laktaši i Mrkonjić Grad, Razvojna agencija PREDA, kao i Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske.

Regionalni Centar za ekonomski i ruralni razvoj CERD je nastao u sklopu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj CARD.

Organizacija ovih poslovnih susreta je tek prva od mnogobrojnih aktvinosti koje će CERD sprovoditi u cilju oživljavanja naših sela, stvaranja poslovnih mogućnosti i razvoja preduzetništva u ruralnim zajednicama.

CERD je regionalna inicijativa i svojim djelovanjem CERD pokriva područje šire banjalučke regije. U toku je izgradnja objekta za potrebe funkcionisanja CERD-a u selu Krnete kraj Laktaša. CERD predstavlja one- stop-shop za razvoj poslovanja, uvođenje inovacija, te privlačenje investicija za lokalne preduzetničke inicijative i nudiće razne malim i srednjim preduzećima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti