U Kreševu otvorena tvornica za proizvodnju Juicy sokova

26.06.2015. 17:14 / Izvor: eKapija.ba
U Kreševu otvorena tvornica za proizvodnju Juicy sokova
OTVORI GALERIJU

Poduzeće Stanić Beverages d.o.o., vlasnik portfelja brandova voćnih sokova i napitaka Juicy i TO, te jedan od lidera na tržištima BiH i Hrvatske, danas je svečano otvorilo novu tvornicu za proizvodnju sokova i napitaka u Kreševu.

Poduzeće Stanić Beverages d.o.o., vlasnik portfelja brandova voćnih sokova i napitaka Juicy i TO, te jedan od lidera na tržištima BiH i Hrvatske, danas je svečano otvorilo novu tvornicu za proizvodnju sokova i napitaka u Kreševu.

Vrijednost investicije u nove proizvodne kapacitete Stanić Beveragesa d.o.o. iznosi 6,1 miliona eura, a u novoj tvornici opremljenoj Tetra Pak tehnologijom, koja garantuje najvše standarde kvalitete proizvoda, zaposleno je oko 70 ljudi, dok su planirani kapaciteti proizvodnje 20 miliona litara godišnje.

"Izuzetno sam ponosan na novu tvornicu koju smo sagradili u rekordnom roku i na činjenicu što smo pokazali da se i u BiH može investirati, zapošljavati lokalno stanovništo i normalno poslovati. Rezultatima koje smo ostvarili nakon preuzimanja Juicya dokazali smo se kao dobri i odgovorni poslodavci, a uvjereni smo da ćemo daljnjim širenjem proizvodnje i otvaranjem novih tržišta dodatno ojačati poziciju regionalnog igrača na tržištu voćnhih sokova i napitaka", kazao je vlasnik Svjetlan Stanić.

Na svečenoj ceremoniji otvaranja istaknuto je da će nova tvornica biti proizvodni centar za BiH i sva tržišta u široj regiji, dok će se postojeća tvornica u Hrvatskoj fokusirati na pokrivanje potražnje u Hrvatskoj i planiranog jačeg izvoza na tržišta zemalja Evropske unije.

Inače, otvaranje nove tvornice prati rast prodaje ukupnog portfelja Juicyja, kako na tržištu BiH, tako i na ostalim tržištima regije, ali i na novim tržištima na koje se planira značajan izvoz proizvoda.

Kako je istaknuto, prošlog su mjeseca isporučene prve količine Juicy sokova prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a poduzeće planira proširiti prodaju i na svim tržištima članica CEFTA-e, uključujući Albaniju i Tursku.

Prvi ugovor o izvozu sokova u Tursku kompanija bi trebala potpisati početkom jula, a plasman proizvoda na tursko tržište olakšava ugovor o slobodnoj trgovini koji BiH ima s Turskom.

Pored toga, u kompaniji intenzivno planiraju pokretanje proizvodnje marmelada i džemova, ali i dječije hrane.

Miroslav Marić, direktor proizvodnje, kazao je da što se tiče same sirovine koncentrata i baze koja se koristi u proizvodnji u sokova, BiH i Hrvatska su veoma slabe u tom dijelu.

"U tom segmentu, maksimalno se koristimo od domaćih proizvođača, dok segment koji nismo u mogućnosti nabaviti ovdje, prinuđeni smo uvoziti. Upravo zbog toga, u planu je proizvodnja koncentrata od mandarine i proizvoda koji idu uz tu proizvodnju, odnosno džemova i marmelada kako bi zaokružili priču i povećali iskoristivost kapaciteta", dodao je Marić.

Na otvaranju tvornice pohvalili su se rastom prodaje i tržnišnog udjela na tržištu BIH i Hrvatske. U prvih pet mjeseci 2015. godine u BiH je prodano oko 90.000 voćnih sokova Juicy.

Inače, svečanom otvorenju tvornice prisustvovali su Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, Ivan Todorić, Predsjednik Nadzornog odbora Agrokor, Ivan del Vechio, ambasador Republike Hrvatske u BiH i mnogi drugi gosti iz društvenog života u BiH.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti