Marihuana bi se uskoro mogla legalizirati i u RS-u

11.09.2015. 10:36 / Izvor: Večernji List
Marihuana bi se uskoro mogla legalizirati i u RS-u

Ministarstvo zdravlja Hrvatske prije nekoliko dana objavilo je da je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe preporučilo korištenje marihuane za liječenje oboljelih od karcinoma.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske prije nekoliko dana objavilo je da je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe preporučilo korištenje marihuane za liječenje oboljelih od karcinoma, multiple skleroze i drugih teških bolesti. Uskoro bi se slično moglo dogoditi i u RS-u.

Nadležnost Agencije

Naime, Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske osnovao je povjerenstvo koje čine onkolozi, farmaceuti i neurolozi koje radi na izradi stručnog mišljenja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, prenosi Press RS. Načelnica Klinike za onkologiju UKC-a RS Zdenka Gojković koja je i jedna od članica ovog povjerenstva, ali i zastupnica u NS RS, koji je i jedan od pokretača ove inicijative, kazala je ovom mediju da je stručno mišljenje praktično gotovo, te se uskoro mogu očekivati i prvi koraci na osnovi rezultata koji će biti predstavljeni.

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi RS potvrdili su za Press RS da su uputili dopis Društvu liječnika medicine RS i UKC-u RS da u okviru nadležnih medicinskih grana, prateći suvremena medicinska dostignuća u ovoj oblasti, izvrše stručne konzultacije i razmotre potrebu uvođenja kanabisa u terapiji određenih oboljenja. Međutim, Gojković navodi kako je trenutačno problem što legalizacija marihuane u medicinske svrhe nije pitanje samo RS zato što je za to nadležna Agencija za lijekove BiH koja bi morala kanabis staviti na listu lijekova koji su dopušteni za upotrebu u medicini.

Nada oboljelima

"Ovo je važno pitanje i mi nismo smjeli čekati da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama jer ljekovita djelovanja marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih učinaka kemoterapije. Čak je i američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može utjecati na suzbijanje stanica tumora. Svakodnevno sam u kontaktu s ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji se ne mogu izboriti s nesnosnim bolovima", kazala je Gojković i dodala da im lijekovi ne pomažu, a tada je jedini spas za kojim posežu marihuana. U Udruženjima oboljelih od multiple skleroze pozdravljaju ovu inicijativu i nadaju se da će se legalizacija uskoro provesti jer oboljeli svakodnevno trpe bolove koje im marihuana može ublažiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti