Zvizdić: Naš interes je da budemo dio projekta Jadransko-jonske autoceste

23.09.2015. 15:18 / Izvor: Akta.ba
Zvizdić: Naš interes je da budemo dio projekta Jadransko-jonske autoceste

Interes Bosne i Hercegovine je da bude dio projekta Jadransko-jonske autoceste, čiji bi jedan dio prolazio kroz našu zemlju. U prilog takvog rješenja idu i ekonomski argumenti koji govore o cijeni koštanja projekta, kazao je Zvzidić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Crne Gore u BiH Milana Lakića sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Tokom susreta je rečeno da se radi o dvije prijateljske zemlje koje dobro sarađuju i nemaju otvorenih pitanja. Izraženo je zadovoljstvo nedavnim potpisivanjem Sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore čime je poslana jedna pozitivna poruka čitavom regionu na koji način se rješavaju otvorena pitanja među dobrim susjedima.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH zainteresirana za daljnje povezivanje privrednika i ekonomija. Istaknuo je interes Bosne i Hercegovine da bude dio projekta Jadransko-jonske autoceste, čiji bi jedan dio prolazio kroz našu zemlju. Naglasio je da u prilog takvog rješenja idu i ekonomski argumenti koji govore o cijeni koštanja projekta, ali i politički argumetni koji govore o snažnom prometnom uvezivanja jugoistoka Evrope.

Ambasador Lakić je rekao da je trenutna robna razmjena između dvije zemlje na godišnjem nivou od oko 110 miliona eura i da tu postoji prostor za unapređenjem. Dodao je da turisti iz Bosne i Hercegovine čine 15-20 procenata svih posjetilaca u Crnoj Gori. Istaknuo je da bi poboljšanje putne komunikacije Foča – Šćepan polje imalo značajan uticaj na povećanje protoka i ljudi i roba.

Sagovornici su istaknuli i jasne euroatlantske perspektive obje zemlje.

Ambasador Lakić je iskazao snažnu podršku Crne Gore evropskom putu Bosne i Hercegovine te naglasio da je Crna Gora spremna podijeliti svoja iskustva sa Bosnom i Hercegovinom

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti