Bosanski Petrovac želi spriječiti bezumnu sječu šuma

20.10.2015. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Bosanski Petrovac želi spriječiti bezumnu sječu šuma

Devastacija šuma na području Unsko-sanskog kantona je očigledna, i sa sobom nosi ogromne ekonomske i ekološke posljedice, kao i nedostatak pitke vode na izvorištima, navedeno je na okruglom stolu.

Na Šumarskom fakultetu u Sarajevu održan je okrugli sto na kojem je bilo riječi o novom Zakonu o šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Učešće na okruglom stolu su uzeli u ime Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Danica Cigelj, pomoćnica ministra za šumarstvo, Džemal Memagić, načelnik Olova i član Radni grupe za izradu zakona ispred Saveza i općina Federacije, Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac, kao i predstavnici kantonalnih ŠPD-ova i akademske zajednice, kao i članovi Radne grupe za izradu zakona.

"Na ovom sastanku ponovljeni su stavovi Saveza općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji odražavaju interese općina, da šumsko bogatstvo pripada općinama. Općine na čijoj teritoriji se nalazi to šumsko bogatstvo najbolje će, kroz formiranja vlastitih ŠPD-ova, ekspoataciju drveta staviti u funkciju lokalnog razvoja privrede", rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Da je stav općina u Federaciji Bosne i Hercegovine opravdan, pokazuju aktualna dešavanja u šumama Unsko-sanskog kantona. Samo u proteklih 10 dana, provedene su tri akcije policijskih službi protiv šumske mafije i u kojima je uhapšeno više lica. Svi mediji objavljuju vijesti i pokazuju slike beskrupulozne sječe šuma, ističe Hujić.

Devastacija šuma na području Unsko-sanskog kantona je očigledna, i sa sobom nosi ogromne ekonomske i ekološke posljedice, kao i nedostatak pitke vode na izvorištima.

Iako je šumsko bogatstvo jedino koje se istinski prirodno obnavlja, i pored toga što je općina Bosanski Petrovac izuzetno bogata šumom, ona spada u red nerazvijenih općina. Zašto? Pitaju se svi u Bosanskom Petrovcu.

"Potencijali Bosanskog Petrovca u šumskom bogatstvu su ogromni. Saudijska Arabija možda ima nafte za 50-100 godina, kad je iscrpi više je ne može obnoviti, međutim, šuma svake godine ima prirast, i obnavlja se. Ako se ispravno bude vršila sječa, naše bogatstvo može trajati hiljade godina. Pojedini dijelovi Grmeča i danas kriju prašume. Neko želi, sadašnjom bezumnom sječom i pljačkom šuma, da ukrade budućnost Bosanskog Petrovca. Mi smo odlučni da to ne dozvolimo", bio je izričit Hujić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti